Campania „Marea debarasare” initiata de Ministerul Mediului va reincepe pe 4 octombrie, de data aceasta extinzandu-se si la sate. Mai mult, in fiecare sambata, timp de un an de zile, cetatenii isi vor putea scoate deseurile electrice si electronice (DEE) in fata casei, pentru a fi ridicate de societatile de salubrizare. La primele doua editii ale campaniei, s-au facut colectari numai in orase, insa de data aceasta vor fi ridicate si deseuri electrice de la sate. Astfel, primele comune in care se vor face colectari vor fi cele din judetele Arges si Covasna. Pe 4 octombrie, in fiecare localitate dintre cele stabilite, un camion va stationa timp de 30 de minute, special pentru a incarca deseurile.
„Autoritatile locale nu pot ramane indiferente. Astfel, poate sa scada factura pentru serviciile de salubrizare. Deseurile electrice si electronice reprezinta un segment aparte. Colectarea acestora este o obligatie pentru fiecare dintre noi”, a explicat ieri Attila Korodi, ministrul mediului. Romania s-a angajat ca, pana la sfarsitul anului 2008, sa colecteze cate 4 kilograme de DEE-uri pe cap de locuitor.
Potrivit ministrului mediului, producem anual in jur de 364 milioane tone de deseuri. 90% dintre acestea provin din minerit, iar restul – din activitati industriale si agricole. Daca aceste cantitati ar fi inteligent colectate, s-ar obtine profituri uriase, a adaugat Attila Korodi.