Oamenii de stiinta au avertizat ca anul 2010 ar putea fi cel mai cald din istoria inregistrata, relateaza The Times. Cercetatorii independenti de la Institutul national de meteorologie (Met Office) si NASA, au inregistrat temperaturi aproape record in perioada ianuarie – aprilie iar aceasta tendinta de crestere ar putea continua pentru restul anului.
James Hansen, directorul Nasa Goddard Institute for Space Studies (Giss), institut ce monitorizaza schimbarile climatice la nivel mondial, a declarat: "Media temperaturilor globale in ultimele 12 luni au fost cea mai mare din ultimii 130 de ani."
"A fost o iarna rece in Europa, dar, global, perioada ianuarie – martie a fost unul dintre cele mai calde sapte inceputuri de an. Exista 50% sanse ca acest an sa fie cel mai cald inregistrat vreodata", a spus si Vicky Pope, directorul pentru schimbare climatica de la Met Office.
Temperatura medie globala se bazeaza pe masuratori facute de mii de statii de monitorizare si de sateliti. Aceste masuratori sunt stranse si analizate independent de Met Office, GISS si Centrul national de date climatice din Carolina de Nord.
Inregistrarile GISS arata ca din ianuarie pana in luna aprilie a acestui an, temperatura globala a fost mai ridicata cu o medie de 0.75C, comparativ cu alte temperaturi de referinta.
Schimbarea climatica nu este singura cauza suspectata pentru acest fenomen. Cercetarile arata ca incalzirea este legata si de o schimbare temporara a curentilor din Pacific, cunoscuta la El Nino, care au determinat oceanul sa elibereze cantitati mari de caldura in atmosfera.
John Christy, profesor de stiinte atmosferice de la Universitatea din Alabama din Huntsville, a fost prudent in estimarea temperaturilor record pentru 2010, aratand ca recentele analize cu privire la cresterea temperaturii globale contin anumite hibe ce ar putea supraevalua aceste cresteri de temperatura. El a spus: "Ma abtin de la previziuni climatice – mama natura intotdeauna pare a avea un as in maneca."