Câștigătorii la cele patru categorii din cadrul celei de-a XI-a ediție a Galei Premiilor pentru Un Mediu Curat au fost Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Salubris SA Iași, Asociația Club Sportiv Caiac Smile și Liceul Tehnologic Bîlteni, județul Gorj.
Inspectoratul Școlar Județean Suceava a câștigat premiul cu proiectul „Tezaur ECOlogic”
Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat este un concurs anual, organizat de Asociația ECOTIC și dedicat inițiativelor de protecție a mediului și conservare a resurselor planetei. 42 de proiecte au fost înscrise în ediția din acest an la toate cele patru categorii: companii, instituții de învățământ, instituții publice și ONG-uri. Condiția a fost ca acestea să fi dezvoltat, începând din luna octombrie 2018, proiecte dedicate mediului.
Marele Premiu pentru Instituții Publice: Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu „Tezaur ECOlogic”
Proiectul a implicat 100.000 de elevi din 98 de comunități din județul Suceava și a avut scopul de a promova educația pentru mediu prin activități de voluntariat în comunitățile educaționale, pentru a forma o atitudine responsabilă față de natură.
Marele Premiu pentru Companii: Salubris SA Iași, cu proiectul „Pune deșeurile la locul lor”
Municipiul Iași face progrese semnificative în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor. Conform unei analize făcute de Salubris Iași, în perioada ianuarie – august 2019 au fost colectate 15.356,36 tone de deșeuri din recipientele pentru depozitarea deșeurilor reciclabile, față de 4.551,12 tone în perioada similară a anului trecut, adică o creștere cu 237,42%.
Marele Premiu pentru Instituții de învățământ: Liceul Tehnologic Bîlteni, Structura Școala Gimnazială Nr.1 Peșteana-Jiu, comuna Bîlteni, Județ Gorj, cu „Educație ecologică și de protecția mediului”
Proiectul, desfășurat sub forma unui opțional la clasă, a avut o componentă teoretică și una practică, fiind desfășurate peste 200 de activități.
Marele Premiu pentru ONG: Asociația Club Sportiv Caiac Smile, cu „Aventură în natură, prin sport, terapie pentru mediu și sănătate”
Obiectivele proiectului au fost promovarea biodiversității județului Satu Mare, în contextul evenimentelor din calendarul ecologic; promovarea spiritului și comportamentului eco-civic în rândul comunității; promovarea metodelor de bune practici prin punerea în valoare a creativității, ingeniozității și a spiritului inovativ; socializarea grupurilor țintă prin practicarea voluntariatului și a muncii în echipă; promovarea turismului ecologic.
La activitățile desfășurate au participat peste 500 de copii de la centrele de plasament, peste 500 de copii de la case de tip familial, peste 100 de copii cu dizabilități, 50 de adulți cu dizabilități, 50 de copii de la centrul NORO Oradea, peste 100 de voluntari copii cât și adulți.
Doi dintre partenerii evenimentului, Vlamir și InfoCons, au oferit câte o mențiune: Vlamir a acordat-o Școlii Gimnaziale Coșoveni pentru proiectul „Solariul Eco din peturi”, iar Infocons – Școlii Gimnaziale Golăiești pentru proiectul „Protejând apele avem grijă de sănătatea noastră”.
Ca și la edițiile trecute, a fost acordat și premiul pentru „Cea mai bună contribuție la colectarea națională de deșeuri de echipamente electrice și electronice” din acest an, premiu care a mers către Altex.
Noutatea acestei ediții o reprezintă faptul că se împlinesc 10 ani de parteneriate, printre care se numără Ateliere Fără Frontiere, GreenWEEE, Remat Holding, Rechoralex, Greentronics și Ecorec Recycling.
Ateliere Fără Frontiere a dezvoltat împreună cu ECOTIC proiectul „Intră în cercul solidarITății”, și au premiat organizațiile care au adus cel mai mare aport în acest proiect. La categoria companii mari: ING Bank NV Amsterdam Sucursala București (4498.2kg) și la categoria IMM: BV McCann-Erickson (616.8 kg).
În cadrul proiectului „Jurnalism ECO pentru un mediu curat”, proiect organizat de ECOTIC, s-au oferit două premii pentru două categorii.
Categoria articole: „Corporatiști și tineri antreprenori vin să descopere viața autentică de la țară în comuna Poiana Ilvei” – Tina Dumitrescu
Categoria video: „Vlog din Văcărești ep. 1 Cum ajung în parc? Cine suntem?” – Gabriela Poiană.