Gabriel Resources solicită despăgubiri de 5,7 miliarde de dolari în cazul Roșia Montană

Gabriel Resources Ltd., acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că intenționează să depună vineri, 30 iunie, o cerere de despăgubire de 5,7 miliarde de dolari, ca urmare a pierderilor pe care le-a suferit în urmă încălcării contractelor de investiții din România.

 Gabriel Resources solicită despăgubiri de 5,7 miliarde de dolari în cazul Roșia Montană

Acordând licența și blocând apoi implementarea proiectelor, fără un proces corect și fără a oferi compensații, statul român a lipsit compania în întregime de utilizarea, beneficiile și valoarea investițiilor sale în Romania, inclusiv de drepturile sale de a dezvolta proiecte. Pretenția Gabriel Resources se bazează pe încălcarea de către România a mai multor prevederi ale tratatelor, inclusiv datorită: exproprierii investițiilor sale în România fără compensare; eșecul de a acorda investițiilor sale un tratament echitabil, protecție și securitatea deplină; deprecierea investițiilor sale prin măsuri discriminatorii și nerezonabile”, se arată în comunicatul instituției.

Solicitarea de despăgubire va fi depusă la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții al Băncii Mondiale. O audiere privind fondul cererii în fața tribunalului ar urma să fie programată între 9 și 20 septembrie 2019.

Întrucât cererile de conciliere și negociere ale Gabriel Resources au fost complet ignorate de Guvernul României, singura soluție lăsată companiei este aceea de a urmări ca acest arbitraj sa ajungă la bun sfârșit. Mâine intenționăm să depunem o declarație detaliată și să cerem despăgubiri în valoare de 5,7 miliarde de dolari”, a declarat Jonathan Henry, președinte și CEO Gabriel Resources.

Compania Roșia Montană Gold Corporation și-a propus să extragă de la Roșia Montană aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania a fost înființată în anul 1997, în județul Alba, acționari fiind compania minieră de stat Minvest Deva — cu 19,31% și Gabriel Resources — cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depășind astfel primele două țări din top, Finlanda și Suedia.

spot_img

Ultimele știri