Statele G20 aproape au triplat subvențiile pentru termocentrale pe cărbune în ultimii ani

Statele G20 aproape au triplat subvențiile pentru termocentrale pe cărbune în ultimii ani, în ciuda nevoii urgente de a reduce semnificativ emisiile de carbon care cauzează criza climatică. Țările G20 și-au luat angajamentul acum un deceniu să elimine toate subvențiile pentru combustibili fosili.

Conform raportului, Japonia este unul dintre cei mai mari susținători financiari ai cărbunelui, deși prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a declarat anul trecut că schimbările climatice sunt o amenințare pentru toate generațiile și că este nevoie de măsuri ferme pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili.

China și India oferă cele mai mari subvenții pentru cărbune, urmate de Japonia, Africa de Sud, Corea de Sud, Indonezia și SUA.

Deși Marea Britanie generează rareori energie din cărbune, un raport parlamentar publicat în această lună a criticat alocarea a miliarde de lire sterline pentru construcția de termocentrale pe cărbune în alte țări.

O analiză recentă arăta că emisiile lumii trebuie să fie înjumătățite până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, însă temperaturile ar putea crește cu 3C până la sfârșitul secolului chiar dacă planurile actuale ale țărilor sunt implementate.

Cu toate acestea, emisiile de carbon continuă să atingă noi recorduri. Emisiile de carbon de la sectorul energetic global au crescut anul trecut la cea mai rapidă rată începând cu 2011, după ce fenomenele meteo extreme și schimbările bruște de temperatură au dus la creșterea cererii de combustibili fosili.

„Au trecut acum 10 ani de când G20 și-a luat angajamentul de a elimina subvențiile pentru combustibili fosili, dar în mod uimitor unele guverne măresc suma pe care o oferă termocentralelor pe cărbune.”, a declarat Ipek Gençsü, autoare principală a studiului.

Conform cercetătorilor, subvențiile acordate termocentralelor pe cărbune au crescut în medie de la 17 miliarde de dolari în 2014 la 47 de miliarde de dolari în 2017. Subvențiile acordate exploatării cărbunelui s-au înjumătățit, de la 22 la 10 miliarde de dolari.

Ecologiștii plănuiesc să protesteze în Japonia împotriva subvențiilor acordate, precum și în alte națiuni unde termocentralele sunt susținute financiar.

„În realitate, susținerea cărbunelui de către guverne este mult mai mare decât arată cifrele raportului nostru, deoarece multe țări G20 încă nu sunt transparente privind modurile multiple în care subvenționează cărbunele.”, a declarat Ivetta Gerasimchuk, co-autoare a studiului și cercetătoare la Institutul Internațional Pentru Dezvoltare Durabilă.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, investițiile totale în noi termocentrale pe cărbune au scăzut cu 75% între 2015 și 2018. Cu toate acestea, guvernele aleg să susțină sectorul din motive politice.

spot_img

Ultimele știri