Furnicile bionice, viitorii muncitori din fabrici

Furnicile-robot de mărimea unei mâini de om vor fi viitorii muncitori din fabrici. Firma germană de tehnologie Festo a fost inspirată de anatomia neobișnuită a furnicilor, dar și de inteligența colectivă a coloniilor de furnici pentru a crea furnica-robot, potrivit Reuters.

ant

Furnicile bionice cooperează și își coordonează acțiunile și mișcările pentru a atinge un scop comun, la fel cum furnicile individuale îndeplinesc sarcini pentru întreaga colonie. Compania susține că în viitor sistemele de producție se vor baza pe componenete individuale inteligente care se adaptează la diferite cereri din producție comunicând unele cu altele.

Furnicile sunt capabile de sarcini complexe, precum transportarea unor încărcături grele și voluminoase, pe care n-ar putea să le îndeplinească individual.

Robotul realizat de Festo are o cameră stereo și un senzor de podea care îi permit “furnicii” să își dea seama unde se află și să identifice obiectele pe care trebuie să le apuce. Antenele ei servesc și ca încărcătoare pentru bateriile litiu-ion care alimentează mișcările furnicii. De asemenea, un modul radio din abdomenul robotului permite comunicarea wireless. La fel ca și furnicile adevărate, cele bionice au șase membre.

Festo spune că felul în care furnicile sunt construite este, de asemenea, unic. Corpurile furnicilor bionice sunt făcute la imprimantă 3D din plastic topit strat cu strat cu un laser. Ansamblul de circuite este și el imprimat 3D, tehnicile fiind combinate pentru prima dată, susține compania.

Puteți citi și:

FOTO O țestoasă mai fericită datorită carapacei imprimate 3D

Cartiere plutitoare făcute din beton reciclat, tipărit 3D

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri