Functionarii din toate institutiile publice din Romania vor fi obligati, incepand cu saptamana viitoare, sa arunce separat hartia, plasticul si metalul, odata cu intrarea in vigoare a Legii 132/2010 privind colectarea selectiva a deseurilor. Legea a fost initiata de presedintele Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, impreuna cu Asociatia Green Revolution.
“Am declansat actiuni de informare, iar incepand cu data de 6 august institutiile publice vor fi verificate si, in cazul in care nu au implementat acest sistem, vor fi amendate”, a declarat astazi comisarul Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Dorind sa atraga atentia asupra potentialelor sanctiuni, reprezentantii GNM nu au putut preciza care sunt amenzile prevazute de lege, rasfoind documentul impreuna cu jurnalistii pentru a le descoperi.
Amenzi de pana la 10.000 de lei
Incepand de vineri, in toate sediile de institutii publice ar trebui sa existe, pe langa cosurile de gunoi menajer, recipiente si containere speciale destinate colectarii selective a ambalajelor: alb pentru sticla, albastru pentru hartie si carton si galben pentru metal si plastic.
In afara de existeta recipientelor, inspectorii de la Garda de Mediu vor controla si existenta contractelor de predare a deseurilor colectate selectiv unui operator economic autorizat care sa asigure revalorificarea acestora.
Potrivit noii legi, fiecare institutie publica are obligatia sa numeasca un responsabil pentru implementarea si gestionarea sistemului de colectare selectiva. Initiatorul proiectului, Sulfina Barbu, a precizat ca aceasta initiativa creeaza locuri de munca deoarece toate companiile care se ocupa de reciclarea si retehnologizarea deseurilor vor avea resurse pentru a crea si a mentine locurile de munca.
"Credem ca aceasta lege va reprezenta un prim pas foarte important in implementarea sistemului de colectare selectiva in orasele si comunele din Romania si speram sa aiba un impact major in cadrul autoritatilor locale din teritoriu. Aceasta lege aduce problematica colectarii selective in birourile primarilor si speram ca de aici sa porneasca implementarea ei la nivel local", a declarat presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser.
In cazul nerespectarii obligatiilor, conducatorii institutiilor si societatile de colectare vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 500 si 10.000 de lei.
Verificarea institutiilor se va dovedi insa problematica deoarece sunt de verificat peste 32.000 de sedii de institutii, in vreme ce Garda de Mediu are foarte putini inspectori.