UPDATE: Fumul degajat de incendiul de la Oltchim: Periculos sau nu?

Un incendiu masiv a izbucnit la un depozit de deșeuri de mase plastice, vineri, 26 iulie, de pe platforma combinatului chimic Oltchim și a continuat să ardă până luni.

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea au făcut eforturi pentru stingerea focului zile în șir. Duminică, 28 iulie, a fost anunțată stingerea incendiului, urmată de un comunicat prin care a fost anunțată reaprinderea lui, a doua zi. Motivul ar fi fost focarele ascunse în stratul gros de 20 de metri al deșeurilor.

În zonă au fost degajări mari de fum, astfel că locuitorii au primit pe telefoane un mesaj Ro-Alert pentru ca populația să se protejeze de posibilele substanțe periculoase care puteau fi transportate de fumul degajat.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vâlcea, Alin Voicescu a transmis însă, către presă, că fumul degajat de incendiu nu este unul periculos și că nu este necesară impunerea unor măsuri în acest sens. De asemenea, a mai spus și că problema cu fumul degajat ține, mai degrabă, de miros, aspect care cade în sarcina operatorilor de deșeuri.

Am întrebat Agenția Pentru Protecția Mediului (APM) Vâlcea ce tip de deșeuri au ars în incendiu, ce substanțe au fost eliberate prin ardere și cum a fost stabilit caracterul nepericulos al fumului degajat.

Din răspunsul APM Vâlcea reiese că: 

  • Tipurile de deșeuri care au ars: deșeuri destinate valorificării prin coincinerare, nedestinate reciclării.
  • Substanţele degajate în urma incendiului au fost periculoase în zona incendiului (Ex. CO2, CO, SO2, NOx, PM10), dar la limita de proprietate valorile s-au încadrat în limitele admise datorită  dispersiei, populația nefiind afectată.
  • Stațiile de monitorizare a calității aerului VL1ș i VL2 sunt în revizie și nu au înregistrat date. Măsurătorile au fost determinate cu autolaboratorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, în timp real. Pe amplasament, ni s-a comunicat de către ISU Vâlcea că limitele nu sunt  depășite.

 

Foto: utilizator Facebook Florin Magala
Imagine: Alerta primită de locuitorii din zonă. Iulie 2024. Foto: Utilizator Facebook Florin Magala

Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) Vâlcea ne-a transmis următoarele:

  1. Zona fiind industrială, nu sunt amplasate locuințe învecinate.
  2. Locuitorii din zonă au primit mesaje Ro-Alert.
  3. Ca urmare a incendiilor izbucnite în ultima perioadă, DSP Vâlcea a postat pe site recomandări generale pentru populație în caz de degajări accidentale de fum, și anume:
  • Asigurați izolarea locuinței cu menținerea ușilor si ferestrelor închise și aplicarea de materiale textile ude în spațiile prin care poate intra fumul.
  • Restricționați deplasările la cele de strictă urgență.
  • Rămâneți în casă, cu evitarea expunerii în spații libere.
  • Atenție sporită pentru persoanele în vârstă, copii, bolnavi cronici.
  • Consultați medicul de familie la apariția oricăror simptome.
  • Solicitați ajutor medical de urgență prin apel la numărul 112 în caz de necesitate.

Autoritățile au mai transmis că nu au existat victime în urma incendiului de pe platforma industrială din sudul Municipiului Râmnicu Vâlcea.

UPDATE:

lulian Puican, activist de mediu local, preocupat de modul în care sunt gestionate deșeurile și calitatea aerului din zonă a afirmat:

„Incendiul a avut loc la o societate comercială care se ocupă cu sortarea deșeurilor în incinta Oltchim. Știu că au mai fost vizitați de Garda de Mediu cu o săptămână înainte, care le-a pus în vedere să reducă <<stocul>> – și s-a redus..!”

Acesta a continuat: „Dacă urmăriți prin presă, ard în fiecare an, le dau foc ca să le reducă. Anul trecut a ars aproape o lună groapa de gunoi de la Horezu. Era ceață acolo, nu fum. Dezastru a fost! Asta e manevra, cu datul foc. Și mai este una cu fabricile de ciment. Fabricile de ciment au voie să ardă deșeuri, și le duc acolo să le ardă.” (firmele care fac sortarea deșeurilor – n. red)

Arderea deșeurilor este ilegală în România!

„Săptămânile trecute au mai fost incendii la groapa de gunoi de la Fețeni, unde se face sortare, și la o altă firmă, tot în zona combinatului, tot deșeuri. Toată lumea sortează, dar toți au munți de gunoaie. Am făcut sesizări în trecut pentru muntele de gunoi de la stația de sortare Romprest, care este peste stradă de Oltchim, l-au mai redus și pe acela între timp.”

Puican spune că a făcut sesizări peste sesizări pentru că mirosea foarte puternic a gunoi, dar calitatea aerului nu s-a îmbunătățit, ba chiar se înrăutățește.

„Primăria se laudă că avem cel mai curat aer din zonă, realitatea este alta. Cu siguranță fumul acela este toxic.”

UPDATE:

Garda de Mediu a făcut verificări la stația de sortare de pe platforma combinatului Oltchim cu o săptămână înainte, în urma unor sesizări. Compania care administrează stația de sortare nu a respectat prevederile legale cu privire la cantitatea de deșeuri pe care aceasta le poate stoca temporar (5000 de tone n. red). I-a fost pusă în vedere reducerea cantităților.

UPDATE

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea ne-a comunicat următoarele:

  • Activitate de sortare a deșeurilor se desfășoară în aer liber și nu reprezintă un risc semnificativ de incendiu pentru persoane (personalul angajat), neexistând risc de explozie sau probleme de evacuare a persoanelor din clădiri.
  • Activitatea de sortare a deșeurilor nu impune obţinerea autorizaţiei de securitate
    la incendiu.
  • Având în vedere cantitatea foarte mare de deșeuri menajere existente la locul intervenției, există dificultăți în dislocarea acestora pentru stingerea focarelor care se manifestă în profunzimea masei de deșeuri. Dislocarea se face cu utilaje puse la dispoziţie de către operatorul economic.
  • La locul intervenţiei s-au folosit și se folosesc autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea.
  • La scurt timp după ajungerea la faţa locului a echipajului CBRN, s-au efectuat măsurători cu aparatura din dotare privind degajările de fum în atmosferă și s-a constatat depășirea valorilor normale din proximitatea incendiului, pentru un interval scurt de timp, când arderea se manifesta violent. Ulterior după suplimentarea dispozitivelor de stingere s-a reușit scăderea intensității arderii și revenirea la normal a parametrilor aerului, din acel moment echipajele au controlat incendiul limitând la minim emisiile de fum. Pe timpul intervenţiei au fost asigurate măsurile de protecţie necesare nefiind înregistrate probleme medicale în rândul personalului operativ propriu.

Am cerut și buletinele de analize de la autolaboratoarele de analiză pe care le-a folosit ISU Vâlcea pentru măsurarea calității aerului.

Determinarea noxelor din aer pe amplasamentul operatorului S.C. NEW RECYCLING S.R.L., în data de 26.07.2024:

  • Ora 09:15 : -vânt 8 km/h direcția SE -nivel CO -25 ppm
  • Ora 10:30 : -vânt 5 km/h direcția SE -nivel CO – 15 ppm
  • Ora 11:30 : -vânt 4 km/h direcţia SE -nivel CO – 7 ppm
  • Ora 12:30 : -vânt 4 km/h direcţia SE -nivel CO – 1 ppm

„Intervenția la depozitele de deșeuri este de durată pentru că procesul de stingere presupune dislocarea întregii mase de gunoi cu utilaje specifice din cadrul operatorului economic, concomitent cu crearea unor perdele de apă asupra materialului dislocat prin realizarea de dispozitive de către echipajele de pompieri.

De asemenea, facem menţiunea că pe amplasamentul operatorului economic sunt depozitate doar deșeuri menajere în vederea reciclării, nefiind depozitate deșeuri ce provin din substanţe periculoase.” – a mai transmis ISU Vâlcea.

Incendiul a cuprins o suprafață de aproximativ 700 de metri pătrați, afectând un strat de deșeuri din mase plastice de circa 20 de metri înălțime, cu flăcări puternice și degajări semnificative de fum.

Am solicitat un punct de vedere de la Comisariatul Gărzii de Mediu Vâlcea. Nu avem un răspuns până în acest moment.

spot_img

Ultimele știri