Fruntasi la poluarea cu ozon

Romania se afla printre zonele cu cele mai mari niveluri de concentrare a ozonului "rau" in anotimpul cald, arata un raport tehnic realizat de Agentia Europeana pentru Mediu si intitulat "Poluarea cu ozon in Europa, in vara anului 2007". Tara noastra ocupa locul secund in Europa, dupa insula Sicilia. In Romania, nivelul concentratiei ozonului a atins 363 micrograme pe metrul cub (μg/m3), iar in Sicilia – 479 μg/m3.

Text de Raul Cazan

Mari concentratii ale ozonului pe un interval de o ora, adica intre 300 si 360 μg/m3, s-au inregistrat in Franta, Grecia, Italia si Romania. Peste 45% din numarul total al depasirilor s-au aflat peste cota de informare in Uniunea Europeana, iar 39% au trecut de cota de alerta. Cele mai mari depasiri, adica in jur de 12%, au fost observate in timpul marilor calduri de la mijlocul lunii iulie 2007.

Situatia este complet diferita in partea de nord a Europei. Nivelurile ozonului din timpul verii anului 2007 au fost printre cele mai scazute din ultima decada. Nicio depasire nu a trecut de limita de informare – 180 μg/m3 , conform Directivei nr. 3 din 2002 a Comisiei Europene, in jumatatea de nord a continentului. Vremea destul de rece si umiditatea ridicata au fost principalii determinanti ai acestor valori mici.

Ozonul este principalul produs al proceselor fotochimice complexe in atmosfera inferioara. El este un oxidant foto chimic foarte puternic. Procesele fotochimice generatoare de ozon includ oxizii de azot si compusi organici volatili. In concentratii ridicate, "ozonul rau" poate cauza probleme grave de sanatate si poate afecta ecosisteme, terenuri agricole sau diverse materiale. Principalele sectoare economice care emit precursori ai formarii ozonului sunt transporturile rutiere, centralele si statiile de termoficare, centralele termice de apartament, industria prelucratoare, rafinariile si statiile de distribuire a combustibilului (benzinariile). Nivelul ozonului creste mult in regiuni cu emisii premergatoare mari si in timpul verii cu conditii meteorologice stagnante, cu temperaturi ridicate.

Ozonul de la nivelul solului este unul dintre poluantii aerului care creeaza mari nelinisti in Europa. Concentratiile mari cauzeaza probleme respiratorii si inrautatesc bolile de inima. Copiii si persoanele in varsta sunt cei mai expusi riscului. Decesele relationate cu expunerea la ozon se intampla mai ales in cazurile in care subiectii sunt deja bolnavi sau expusi altor factori ce le pot creste vulnerabilitatea.

Din cauza ozonului din atmosfera inferioara, recoltele scad cu 12%, iar padurile au o dezvoltare de trei ori mai lenta. Cresterea concentratiei ozonului la nivelul solului provoaca pagube importante vegetatiei, blocand stomatele, mici deschideri din epiderma frunzelor ce servesc la respiratia si transpiratia plantelor. Fara stomate, frunzele mor otravite, precum oamenii cu pielea arsa, pentru ca se blocheaza cel mai important canal de eliminare a toxinelor interne.

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) estimeaza ca, pana in anul 2100, ozonul de mica altitudine va provoca reducerea cu cel putin 12% a recoltelor planetei. Pe masura ce aerul va deveni mai cald si mai bogat in dioxid de carbon, plantele din zonele temperate ar fi trebuit sa aiba o dezvoltare mai rapida, intrucat ambele modificari ale climatului le-ar fi avantajat. Insa experimentele efectuate in laboratoare au dovedit con trariul. Plantele se usuca si mor rapid dupa ce gradul de poluare a aerului atinge un nivel critic al concentratiei de ozon.

Testele din serele reputatei universitati americane au dovedit ca ozonul e principalul dusman al plantelor cu frunze verzi, mai ales atunci cand temperatura aerului este ridicata.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri