Frunda: Romania poate sa-si asigure din surse proprii energia necesara, din surse alternative

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy considera ca Romania poate sa isi asigure din surse proprii necesarul de consum de energie, daca va dezvolta surse alternative, precum hidrocentrale mici si noi capacitati de productie la centrala nucleara de la Cernavoda, potrivit Mediafax.

Frunda a declarat, joi, ca in proiectele South Stream si Nabucco toate statele care erau potentiale tari de trecere a conductelor erau intr-un concurs real, insa bulgarii au avut o politica mult mai buna decat Romania in ce priveste primul proiect.

Acesta a adaugat ca Romania are o experienta foarte mare in domeniul extractiei petroliere si al transportului de gaze si petrol, fiind una dintre primele tari ale lumii, prin expertii sai si prin trecutul pe care il are.

Intrebat daca Romania nu ar putea sa obtina din partea Federatiei Ruse un contract direct pentru gaze, cu un pret mai mic decat in prezent, senatorul a opinat ca pentru atingerea acestui scop exista alternative mult mai viabile, care stau in dezvoltarea unor surse alternative de energie.

El s-a referit la hidrocentrale mici si noi capacitati de productie la centrala nucleara de la Cernavoda, aratand ca nu crede ca energia eoliana si solara vor ocupa un segment foarte mare in Romania in urmatorii 10-15 ani.

"Pentru Romania ar fi interesant, asta ar implica construirea unui gazoduct direct intre Romania si Rusia, cu evitarea filtrului ucrainean, care oricum poate sa produca scurtcircuite. Nu exista aceasta varianta. Parerea mea personala este ca exista alternative mult mai viabile pentru acest lucru: noi reusim in Romania sa extragem 65 la suta in medie din productia interna pentru necesarul de consum al Romaniei. Daca iau in considerare energiile alternative – si aici ma gandesc nu atat la energia eoliana si solara, care vor avea un segment, dar nu cred ca foarte extins in urmatorii 10-15 ani – ci la hidrocentrale mici, eu cred ca Romania poate sa-si asigure, pe aceasta plaja, alternative, inclusiv dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavoda cu inca doua capacitati. Cred ca Romania are capacitati alternative care vor fi mai ieftine si care sunt incurajate de politicile europene in domeniu", a aratat el.
 

spot_img

Ultimele știri