Frumusețe toxică – Alternative la cosmeticele periculoase din comerț: producători locali

Majoritatea produselor de îngrijire personală și cosmetice fabricate de marile companii conțin cel puțin un ingredient nesigur, iar expunerea în mod repetat la aceste substanțe toxice poate avea consecințe negative atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra sănătății umane. În ultimii ani, problema chimicalelor din cosmetice a fost adusă tot mai mult în discuție, iar companiile au început să comercializeze mai multe game de produse cu ingrediente naturale. Dacă vrei să faci tranziția către produse de îngrijire naturale, una dintre cele mai bune opțiuni este să alegi producători locali.

Iată câteva dintre companiile locale românești care oferă produse naturale de îngrijire:

De la Irina – produse naturale de îngrijire realizate manual, pe bază de plante. Livrările în Timișoara sunt realizate cu bicicleta.

Déjà Vu – produc în special săpunuri naturale, care pot fi găsite online sau în plafare și farmacii.

Endea – produsele sunt realizate manual de către co-proprietara companiei într-un sat de lângă Oradea. Endea oferă o gamă variată de produse de îngrijire pentru femei, bărbați și copii. Livrările în Oradea și împrejurimi sunt realizate cu bicicleta.

Grădina cu Dragoste – produse naturale realizate manual în Transilvania. Pe lângă produse de îngrijire, cum ar fi deodorante naturale, săpunuri și creme cu protecție solară, Grădina cu Dragoste prepară și cosmetice cum ar fi rujuri și balsamuri colorate multifuncționale.

Jolie Cosmetics – produse naturale de îngrijire pentru ten și corp. 5% din vânzări se duc către ONG-ul Touched Romania, care oferă sprijin femeilor aflate în situații critice.

Jovis Cosmetics – produse naturale realizate manual, în special săpunuri. Există opțiunea de a comanda mai multe săpunuri la vrac, reducând astfel consumul de resurse.

Leac de Un Veac – comercializează un singur produs, o cremă naturală făcută după o rețetă din medicina tradițională românească și transmisă din tată în fiu. Produsul e ambalat în mici vase de lut, lucrate manual de meșteri olari în cuptoarele de la Curtea de Argeș și închise ermetic cu dopuri de plută naturală.

Nera Plant – produse făcute de măicuțele de la Mănăstirea Nera, pe baza unor rețete inspirate de leacuri tradiționale românești. Majoritatea ingredientelor conțin plante medicinale culese de măicuțe.

Raftul cu Miresme – produse de îngrijire naturale pe bază de uleiuri. Rețetele sunt inspirate din medicina Ayurvedică.

Savonia – cosmetice naturale realizate manual într-un atelier din județul Harghita. Produc în special săpunuri, acestea fiind disponibile și la vrac.

Steaua Divină – produse naturale de îngrijire bazate pe rețete originale concepute de medici, farmaciști și biologi. Produc paste de dinți, creme, uleiuri și emulsii, precum și alte preparate cum ar fi tincturi, siropuri și ceaiuri.

Techir – brand dobrogean care oferă creme și săpunuri naturale realizate cu nămol și apă salină din lacul Techirghiol.

Trio Verde – uleiuri și unturi vegetale, săpunuri și alte produse de îngrijire realizate manual, biocertificate.

Viva Natura – produse naturale de îngrijire. Pot fi găsite online sau în plafare, farmacii și alte magazine.

De asemenea, există mai multe magazine online cu produse naturale care oferă o gamă mai variată de produse, inclusiv de la branduri străine. Însă chiar și unele magazine care își promovează produsele ca fiind „bio” sau „organice” oferă și produse cu substanțe chimice periculoase. Pentru a le evita, alege site-urile care oferă lista de ingrediente pentru fiecare produs în parte, cum ar fi Mio Bio, Republica Bio sau Vegis.

Achiziționarea produselor autohtone sprijină economia locală, iar dacă ingredientele sunt obținute din surse locale, amprenta de dioxid de carbon scade semnificativ. În cazul cosmeticelor naturale, situația este mai complicată, deoarece mulți producători folosesc o combinație de ingrediente locale și din import.

Nu toate produsele de îngrijire naturale vor fi în întregime sigure și benefice pentru organism. Anumite ingrediente pot crea iritații, reacții alergice, sunt fototoxice sau pot avea alte efecte negative asupra sănătății. De exemplu, anumite uleiuri esențiale sunt periculoase pentru femeile însărcinate, iar utilizarea lor nu este recomandată pentru copii. Un studiu realizat în 2016 a analizat 100 de liste de ingrediente și a descoperit că multe dintre substanțele naturale folosite în mod comun sunt substanțe parfumate alergenice.

Un alt studiu arăta că din cele 1358 de substanțe naturale care apar în Nomenclatura Internațională a Ingredientelor Cosmetice (INCI), 655 sunt incluse în baza de date a Uniunii Europene. Dintre ele, 56% sunt considerate substanțe chimice periculoase, 38% fiind clasificate din cauza efectelor asupra sănătății (în special asupra pielii și ochilor) și 21% din cauza efectelor negative asupra mediului. 53 de substanțe naturale din lista INCI sunt clasificate ca agenți cancerigeni, mutageni și substanțe toxice pentru reproducere. Mai multe detalii despre ingredientele naturale, în episodul următor.

Este imposibil să ne protejăm de toate substanțele toxice la care ne expunem în fiecare zi, însă putem reduce semnificativ expunerea. Înainte să iei o decizie cu privire la un produs, studiază cu atenție ingredientele, inclusiv cele de proveniență naturală, și nu uita să testezi produsul pe o zonă mică a pielii înainte să-l folosești.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri