Frumusețe toxică – Alternative la cosmeticele periculoase din comerț: ingrediente de origine naturală

Ingredientele pe bază de plante și alte componente naturale au fost folosite pentru îngrijirea personală încă din Antichitate, oferind de obicei beneficii multiple și fiind multifuncționale. Din fericire, o  mare parte dintre produsele cosmetice care conțin ingrediente periculoase pot fi înlocuite cu alternative naturale și accesibile.

Produsele naturale pot fi extracte din plante, ierburi sau alte componente naturale, inclusiv probiotice. Aceste substanțe au numeroase proprietăți benefice, printre care:

Efecte anti-inflamatorii: pielea este predispusă la afecțiuni inflamatorii, cum ar fi acnee și eczeme. Există numeroase plante medicinale și compuși care au fost folosite timp de mii de ani pentru reducerea inflamațiilor, tratarea arsurilor și a rănilor. În plus, multe dintre plante au proprietăți anti-cancerigene, având efecte de inhibare a tumorilor în unele teste realizate pe animale.  În ultimii ani, mai multe studii științifice au confirmat proprietățile benefice ale acestora, identificând 47 de plante medicinale și 52 de compuși care au efecte anti-inflamatorii confirmate de teste.

Printre plantele cu efecte remarcabile anti-inflamatorii se numără mușețelul, sunătoarea, aloe vera, echinaceea, turmericul, uleiul de jojoba și ceaiul verde.

Efecte anti-îmbătrânire: pielea îmbătrânește prematur când este expusă în exces la factori de mediu, cum ar fi razele soarelui, fără protecție. Mai multe studii au arătat că anumite plante și extracte sunt foarte bogate în antioxidanți și alte substanțe care ajută la menținerea sănătății pielii, având efecte anti-îmbătrânire, protejând împotriva razelor UV și a radicalilor liberi.

Printre plantele care conțin proprietăți anti-îmbătrânire se numără ciupercile, turmericul, ceaiul verde,uleiul de sâmburi de struguri, uleiul de floarea soarelui, extractul de dud și de lemn dulce.

Efecte antibacteriene: anumite plante au remarcabile proprietăți antibacteriene și antifungice, prevenind și tratând infecțiile pielii și ale corpului. Studiile științifice din ultimii ani au arătat că există numeroase plante și alte derivate naturale care sunt eficiente împotriva bacteriilor care cauzează în mod frecvent iritații ale pielii, cum ar fi Staphylococcus aureus, tulpini de Streptococcus și ciuperci cum ar fi Candida Albicanis. Majoritatea plantelor au rezultate remarcabile în forma extractelor hidroalcoolice sau apoase.

Un alt beneficiu al remediilor antibiotice naturale este că nu contribuie la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, spre deosebire de alternativele chimice. Răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale.

Printre plantele și preparatele naturale care au proprietăți antibiotice deosebite se numără extractul de mătrăgună, extractul de lupin, gelul de aloe vera, uleiul de tea-tree, uleiul de oregano, extractul de neem (Azadirachta indica), extractul de acacia, mușețelul, uleiul de argan, mierea și uleiul de cocos.

Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele naturale cu proprietăți benefice pentru piele. Unele dintre ele pot fi folosite direct sau în combinații cu alte ingrediente, precum și în formă de tincturi, ceaiuri sau uleiuri.

Substanțe naturale periculoase pentru organismul uman

Deși există numeroase ingrediente naturale benefice pentru piele, unele dintre ele sunt extrem de puternice sau iritante și pot provoca anumite probleme de sănătate. Mihaela Balaban, medic dermatolog, a explicat pentru Green Report că anumite ingrediente pot determina apariția anumitor afecțiuni dermatologice.

„Substanțele derivate din plante care pot determina apariția dermatitei de contact iritative sunt oxalatul de calciu (în bulbii și frunzele de narcisă, zambilă, cactus), isotiocianații (în hrean, wasabi, papaya, usturoi), alkaloizii, protoanemonină (în gălbenele, ranunculus), acidul citric (citrice), acetic (oțet), formic, malic, salicilic, etc.

Dermatita de contact alergică poate fi provocată de componente alergenice din gălbenele, crizantemă, păpădie, pelin, ambrozie, iederă, mentă, lavandă, margaretă, etc. Usturoiul poate provoca atât dermatite de contact iritative, cât și alergice.”

Printre cele mai populare produse pe bază de plante care pot avea efecte serioase asupra sănătății se numără uleiurile esențiale. Acestea sunt extrem de concentrate și pot determina apariția unor probleme grave de sănătate. Iată câteva lucruri pe care este bine să le iei în considerare atunci când vrei să folosești un ulei esențial:

Uleiurile esențiale nu se folosesc direct pe piele. Ele pot fi utilizate doar dacă sunt diluate, de obicei într-un ulei. Testează soluția pe o porțiune mică de piele înainte să o folosești.

Anumite uleiuri esențiale sunt fototoxice. Ele conțin compuși fotoreactivi care atunci când sunt aplicați pe pielea care este expusă la soare, cresc riscul arsurilor solare. Printre cele mai des folosite uleiuri esențiale fototoxice sunt cele de bergamotă, lime, lămâie, grapefruit și portocală amară, obținute prin presare. Anumite uleiuri esențiale obținute prin distilare, cum ar fi cel de lime și lămâie, nu sunt fototoxice.

Evită uzul intern. Deși multe uleiuri esențiale sunt promovate pentru proprietățile lor remarcabile atunci când sunt ingerate, majoritatea uleiurilor nu sunt sigure pentru uz intern. Unele uleiuri esențiale au proprietăți antibiotice, însă utilizarea lor fără aprobarea medicului pot duce la probleme de sănătate, afectând flora intestinală. Alte uleiuri esențiale pot fi extrem de toxice atunci când sunt ingerate. În cele mai multe cazuri, beneficiile uleiurilor esențiale pot fi simțite prin utilizarea plantei proaspete, în ceai sau tincturi.

Evită uleiurile esențiale în timpul sarcinii și alăptării. Deși nu există studii clare care să asocieze utilizarea uleiurilor esențiale cu probleme în timpul sarcinii și a alăptării, unii doctori recomandă evitarea lor în primul trimestru de sarcină. Unele uleiuri pot cauza dezechilibre hormonale, așa că utilizarea acestora trebuie să fie făcută cu precauție. Consultă medicul înainte să folosești uleiuri esențiale în timpul sarcinii sau a alăptării. Câteva uleiuri considerate nesigure în timpul sarcinii și alăptării: anason, busuioc, piper negru, scorțișoară, mușețel, ghimbir, hrean, ienupăr, muștar, mir, oregano, mentă, salvie, cimbru, rozmarin.

Utilizarea în exces a unui ulei esențial poate determina apariția sensibilizării. După utilizări repetate, corpul poate dezvolta o reacție alergică la ulei, care se manifestă printr-o erupție la nivelul pielii sau pot lua forma unor inflamații, dispnee, greață și dureri de cap. Nu abuzați uleiurile esențiale și alternați-le pentru a evita sensibilizarea.

Iată câteva uleiuri cu potențial sensibilizant atunci când sunt aplicate pe piele: piper negru, cardamom, cuișoare, ghimbir, grapefruit, lemongrass, melissa, oregano, mentă, cimbru, scorțișoară, Ylang Ylang.

Uleiurile esențiale sunt contraindicate copiilor sub 3 ani. Organismul lor nu poate metaboliza încă în întregime aceste substanțe, care sunt extrem de puternice pentru un corp de copil și pot cauza probleme grave de sănătate.

Anumite uleiuri esențiale pot avea interacțiuni cu alte medicamente. Evită utilizarea uleiurilor esențiale dacă urmezi un tratament, sau consultă medicul pentru mai multe informații.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare atunci când alegi un ulei esențial este proveniența sa. Produsele naturale nu sunt reglementate și există riscul ca pe lângă uleiul în sine, produsul să mai conțină ingrediente în plus, sau să fie de calitate slabă. Documentează-te despre brandurile de uleiuri esențiale și efectele lor asupra organismului uman și nu uita să testezi produsele înainte să le folosești.

În episoadele trecute am vorbit despre produsele de îngrijire personală care conțin substanțe chimice nocive atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, nu toate alternativele naturale de îngrijire personală sunt sigure și benefice. Într-un final, orice fel de produs am folosi, cea mai bună alegere este să ne informăm despre proprietățile și riscurile ingredientelor și să luăm decizii de cumpărare luând în considerare nu numai sănătatea noastră, ci și cea a mediului înconjurător.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri