Uniunea Europeana ar trebui sa-si reconsidere obiectivul de folosire a biocombustibilului in proportie de 10% din combustibilul folosit in transporturi pana in 2020 sau sa-si extinda data limita, avertizeaza Franta, urmatoarea presedinta a UE, informeaza Reuters.
Folosirea biocombustibilului este in crestere pe masura ce tarile in curs de dezvoltare incearca sa-si reduca dependenta de petrol importat si sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon, insa criticii sustin ca industria biocombustibilului a incurajat defrisarile si a ridicat preturile la hrana.
"In ce priveste biocombustibilii, nu excludem sa reconsideram obiectivul, dar nu este o problema acum", a declarat secretarul de stat francez pe probleme de mediu, Nathalie Kosciusko-Morizet.
Aceasta a mai spus ca stabilirea unei cote ca obiectiv a fost, probabil, o greseala, si ca ar fi mai oportuna stabilirea unor criterii de mediu si sociale, iar apoi sa se vada ce nivel de folosire este viabil. Printre aceste criterii trebuie sa se includa asigurarea ca biocombustibilii nu afecteaza culturile pentru hrana.
La inceputul acestei luni, Italia a fost prima tara membra care a cerut public reevaluarea obiectivului. Marea Britanie si-a exprimat, de asemenea, ingrijorari privind sustenabilitatea biocombustibililor.
Foto: Reuters