Franța obligă restaurantele să pună resturile alimentare la pachet

De la 1 ianuarie, chelnerii francezi trebuie să pună la pachet mâncarea rămasă pe farfuriile clienților, dacă aceștia le-o solicită. Prin această măsură, autoritățile speră să reducă risipa alimentară din industria restaurantelor, însă preconceptele francezilor le-ar putea da bătai de cap.

Legea resturilor alimentare la pachet

Restaurantele de pe teritoriul Franței care au peste 150 de comenzi zilnic sunt obligate să pună la dispoziția clienților care doresc recipiente în care aceștia să poată lua la pachet ceea ce le rămâne pe farfurie.

Legea care le-o impune a fost adoptată la sfârșitul anului trecut și a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Aceasta este doar una dintre măsurile pe care autoritățile din hexagon intenționează să le pună în aplicare pentru a reduce risipa alimentară cu 50%, până în 2025.

Statisticile oficiale arată că doar industria restaurantelor generează în Franța un milion de tone de deșeuri alimentare în fiecare an. Acestea reprezintă însă doar 15% din risipa totală, 67% din cantitatea de mâncare fiind aruncată de către consumatori și 11% – de către retaileri.

Obiceiurile culturale, principalul obstacol

Deși au adoptat legea, autoritățile se tem că aceasta nu va avea un impact semnificativ, din cauza preconceptelor populației. În Franța, nu există obiceiul de a cere mâncarea rămasă la pachet, acest gest fiind catalogat ca unul nedemn sau nepoliticos. De asemenea, bucătarii îl văd ca pe o degradare a prestației lor culinare.

O cerectare efectuată în 2014 arată că 75% dintre francezi sunt de acord cu practica luării resturilor la pachet, însă 70% nu au solicitat niciodată chelnerilor acest lucru. Se apre că rușinea este principalul obstacol.

Încercând să schimbe percepția populației, o coaliție de 100 de restaurante au adoptat în avans măsura propusă de autorități. De asemenea, câțiva reprezentanți ai industriei hoteliere și a restaurantelor au propus adoptarea sintagmelor „plasa gurmandului” și „cutia anti-risipă”, pentru a înlocui termenul „doggy bag”, folosit până acum pentru a defini recipientul în care sunt puse resturile alimentare. Ei consideră că sintagma britanică este cea care îi descurajează pe francezi, inducând ideea că alimentele rămase nu mai pot fi destinate consumului uman, ci celui animal.

 

Citește și:

Care au fost tendințele alimentare din 2015 și la ce să ne așteptăm în 2016

Lacune în propunerile de lege privind risipa alimentară. Ce probleme semnalează retailerii și ONG-urile

Senatul face primii pași în lupta cu risipa alimentară. Supermarket-urile obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri