EAT SMART: Cum reușesc francezii să diminueze risipa alimentară

Franța a găsit o soluție eficientă de a reduce risipa alimentară. A adoptat o lege care interzice retailerilor să arunce hrana considerată indezirabilă pentru consumatori, dar încă propice consumului. Despre acest model ne-a vorbit Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, în cadrul conferinței Eat Smart.

franța risipa alimentară paul

Francezii aruncă 7 kilograme de alimente pe an, irosind astfel între 100 și 115 euro. Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, crede însă că problema este pe cale să fie rezolvată. Soluția: o lege adoptată în februarie de Parlamentul francez.

Pentru prima dată, legea face o ierarhie a acțiunilor care trebuie luate în cadrul luptei împotriva risipei alimentare: pe locul întâi avem informarea și sensibilizarea, pe 2 – donarea sau redistribuirea produselor, pe 3 – valorificarea alimentelor și pe ultimul – utilizarea în scopul producerii de îngrășăminte pentru agricultură sau valorificarea energetică.

În plus, potrivit ambasadorului, legea „interzice retailului să declare improprii pentru consum alimentele încă bune pentru consum, scoțând în afara legii stropirea alimentelor cu substanțe chimice” (pentru a preveni consumul și îmbolnăvirea celor care le-ar putea prelua fără voia lor, n.r.).

Risipa alimentară, Franța vs. România

Modul în care este aplicată legea în Franța pare destul de simplu. Comercianții cu magazine mai mari de 400 de metri pătrați sunt obligați să încheie convenții cu organizațiile caritabile. La rândul lor, ONG-urile se angajează să le distribuie beneficiarilor, pe tot teritoriul Franței. În acest mod, rulează volume importante de hrană care, altfel, ar fi fost aruncate.

România este pe cale să adopte o lege similară, contestată însă de ONG-uri. Conform acestora și potrivit retailerilor, propunerea legislativă de la noi nu oferă soluțiile pentru punerea în practică a reglementărilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri