Înmulțirea proiectelor de exploatare a gazelor de șist prin fracturare hidraulică, sau fracking, a dus la o creștere semnificativă a emisiilor de metan care accelerează criza climatică, conform unui nou studiu.
Conform cercetătorilor de la Universitatea Cornell, nivelurile de metan care sunt în creștere rapidă începând cu 2008 au ca sursă principală operațiunile de fracking. Metanul este un gaz cu efect de seră mult mai potent decât dioxidul de carbon, însă care are o durată de viață mai scurtă.
Cercetătorii au arătat că metanul atmosferic își schimbă compoziția de carbon. Robert Howarth, autor al studiului, a explicat că proporția metanului cu o „semnătură de carbon” asociată cu combustibilii fosili tradiționali este în scădere, în comparație cu creșterea concentrațiilor de metan cu o altă structură a carbonului.
Emisiile de metan sunt în creștere, împiedică atingerea țintelor Acordului de la Paris
În trecut, cercetătorii presupuneau că metanul „non-tradițional” provine din surse biologice, cum ar fi vitele și zonele umede, însă ultimele studii arată că fracking-ul ar putea juca un rol important în producerea emisiilor.
Teoria prezentată în cadrul studiului ar susține o corelație între creșterea metanului din atmosferă și dezvoltarea operațiunilor de fracking în SUA în ultimul deceniu.
„Creșterea recentă a metanului este masivă. Este semnificativă din punct de vedere global. A contribuit la o parte din accelerarea încălzirii globale pe care am observat-o, iar gazele de șist sunt un jucător major.”, a declarat Howarth.
Cercetătorii au atras atenția că teoria nu a fost încă demonstrată, însă conform lui Howarth, raportul arată că dacă oamenii nu vor mai emite cantități mari de metan în atmosferă, acesta ar dispărea, dată fiind durata lui scurtă de viață.
Însă metanul provine și din surse naturale. Studii recente au atras atenția că topirea permafrostului și încălzirea zonelor umede va duce la creșterea emisiilor de metan. În același timp, solurile pădurilor din emisfera nordică absorb cu 77% mai puțin metan decât acum trei decenii.