Studiu: fracking-ul, extrem de dăunător pentru sănătatea umană și mediu

Tehnica de fracturare hidraulică la volum mare (fracking) poluează aerul, contaminează apa și pune în pericol sănătatea umană, conform unui nou raport publicat de Concerned Health Professionals of New York și Physicians for Social Responsibility.

fracking riscuri sănătate

Bazându-se pe investigații, evaluări guvernamentale și mai mult de 1200 de studii științifice, raportul dezvăluie impactul substanțial al procedeului asupra mediului înconjurător, precum și riscurile enorme la care sunt supuși muncitorii și populațiile aflate lângă zonele exploatate prin fracking.

Riscurile fracking-ului

Procedeul de fracking este un proces complex care constă în pomparea sub presiune a unui amestec de apă și de substanțe chimice toxice în formațiunea de rocă sau cărbune, cu scopul de a fractura rocile pentru a obține acces la resursele de sub ele.

Oamenii care locuiesc lângă zone unde se practică fracturarea hidraulică sunt expuși la substanțele cancerigene care poluează aerul, inclusiv benzen și formaldehidă. Acestea cresc riscul anumitor boli cum ar fi astmul, tulburări ale sistemului endocrin și reproductiv, afectează sănătatea copiilor și au efecte îngrijorătoare asupra dezvoltării fătului, cum ar fi nașteri premature și defecte de naștere. Chimicalele ajung și în sursele subterane de apă și râuri.

Fracking-ul aduce la suprafață substanțe radioactive, care pot contamina zone rezidențiale, surse de apă și terenuri agricole. Gazul extras este represurizat în stații de comprimare care emit metan, particule în suspensie, formaldehidă și alte substanțe cancerigene.

Cutremurele cauzate de fracturarea hidraulică sunt un alt efect îngrijorător. Oamenii de știință dau exemplul unui cutremur de 4.8 grade pe scara Richter în Texas, cauzat de apa uzată provenită de la fracking care a pătruns în falii.

Green Report Shop Produse ECO

Un alt aspect, deseori ignorat, este impactul pe care fracking-ul îl are asupra muncitorilor. Aceștia lucrează în condiții extrem de periculoase pentru sănătatea lor. Conform cercetătorilor, nivelurile de benzen din aerul din jurul siturilor de fracking cresc riscul de cancer pentru muncitori și pentru locuitorii din împrejurimi.

Raportul dă ca exemplu Pennsylvania, unde pe măsură ce puțurile de gaz se înmulțesc, ratele de spitalizare cresc și membrii comunității suferă de dureri de cap, iritații ale gâtului, anxietate, greață, oboseală și alte simptome.

Sandra Steingraber, unul dintre autorii studiului, a explicat că prin acest raport, oamenii de știință trag un semnal de alarmă legat de consecințele fracturării hidraulice.

„Fracking-ul este cel mai rău lucru pe care l-am văzut. Aceia dintre noi care lucrează în sectorul public de sănătate au început să realizeze de acum câțiva ani că există potențiale riscuri, apoi industria s-a extins înainte să le putem studia. Acum vedem că aceste riscuri s-au transformat în daune pentru sănătatea umană și oamenii se îmbolnăvesc. Noi, cei din acest domeniu, avem o obligație morală să dăm alarma.”

Raportul numit Compendium of Scientific, Medical and Media Findings Demonstrating Risks and Harms of Fracking (Unconventional Gas and Oil Extraction) a ajuns la a cincea ediție, iar cercetătorii au anunțat că vor continua să revizuiască și să completeze raportul în fiecare an, luând în considerare ansamblul tot mai mare de dovezi legate de riscurile și daunele fracking-ului.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri