În ciuda vremii nefavorabile, peste 500 de bicicliști s-au mobilizat sâmbăta trecută și au marșăluit pe străzile capitalei. Aceștia au profitat de Earth Hour 2016, un eveniment sărbătorit la nivel global, pentru a cere autorităților „un oraș mai curat și mai prietenos cu bicicliștii”.
Marșul a fost organizat de WWF România, Adevărații Veloprieteni România și Skirtbike. Planul inițial era ca participanții să parcurgă pe biciclete traseul Parcul Izvor – Piața Unirii – Piața Romană – Piața Victoriei – Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei și retur la Izvor. Însă, din cauza ninsorii și a temperaturii scăzute, bicicliștii și-au scurtat traseul, întorcându-se din Piața Victoriei direct spre Izvor.
Montaj video realizat de 2eyes
Din estimările Poliției Române, la marș au participat în jur de 500 de persoane, deși organizatorii anunțaseră 1.000. Cu toate acestea, WWF România, organizatorul principal, a mulțumit pe pagina sa de Facebook comunității de bicicliști pentru efort:
„Adevărații Veloprieteni România și Skirtbike, aveți respectul nostru pentru comunitățile pe care le-ați activat în seara asta. Datorită vouă, Ora Pământului are impactul de care avem toți nevoie!”
Fotografii realizate de Doru Oprișan Photography și preluate de pe pagina de Facebook a organizației WWF România
Ce este și de ce se organizează Ora Pământului
Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizată pentru prima dată de către WWF – Australia în Sydney, în data de 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.
Românii sărbătoresc Earth Hour din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De-a lungul celor șapte ediții de până acum, peste 40 de orașe din România au participat în mod activ la Ora Pământului și sute de mii de români au stins luminile timp de o oră, în ultima sâmbătă din martie. S-au alăturat inițiativei clădiri simbolice, castele, monumente și instituții, printre care chiar și Palatul Parlamentului, care consumă într-o oră cât un oraș de 20.000 de locuitori.
Citește și:
Ministrul Mediului se alătură marșului bicicliștilor
Bicicliștii vor domina evenimentele organizate cu prilejul Orei Pământului