FOTOREPORTAJ Casa Miclescu, clădirea monument-istoric invadată de natură, riscă demolarea

Casa Miclescu era o adevărată bijuterie arhitecturală construită la începutul secolului XX, realizată în stil neoromânesc, proiectată de celebrul arhitect Ion Mincu. Aici, a locuit actrița Julieta Ghiga Szönyi, cea care a interpretat rolul Otiliei, din filmul Felix și Otilia, realizat după romanul lui George Călinescu. Acum, este invadată de natură, iar proprietarul ei vrea să o demoleze, pentru a construi un bloc.

casa miclescu 0

V-ați închipuit vreodată cum ar arăta planeta noastră dacă un cataclism major s-ar declanșa și omenirea ar dispărea instantaneu? Oare ce ar vedea un extraterestru proaspăt aterizat pe meleagurile noastre? Poate peisaje apocaliptice ca cele de la Cernobil sau Fukushima?

Dar nu trebuie sa facem un așa complicat exercițiu de imaginație, pentru că sunt locuri, uneori foarte aproape de noi, care ne pot arăta imaginea unei astfel de catastrofe. Din păcate, în cele mai multe situații, nepăsarea, ignoranța și dorința de îmbogățire a oamenilor fac sa apară astfel de accidente dureroase.

Asemenea cazuri sunt și cele ale conacelor părăsite din România, multe dintre ele declarate monumente istorice. Astăzi am să vă vorbesc în imagini despre unul dintre ele, casa Miclescu.

casa miclescu

Casa era o adevărată bijuterie arhitecturală, realizată în stil neoromânesc, construită la începutul secolului XX, proiectată fiind de celebrul arhitect Ion Mincu.

casa miclescu

În aceasta casă a locuit actrița Julieta Ghiga Szönyi, cea care a interpretat rolul Otiliei, din filmul Felix și Otilia, realizat după romanul lui George Călinescu. Și tot aici s-a filmat o bună parte din pelicula cu acelasi titlu, singura mărturie care a rămas și care ne amintește de frumusetea acestui conac.

casa miclescu

Intrînd în acest spațiu, ajuns acum într-un stadiu avansat de degradare, îți dau lacrimile când vezi unde poate duce indiferența.

casa miclescu

Și, într-adevăr, este un dificil exercițiu de imaginație să te întorci în timp și să fii, chiar și pentru o clipă, martorul balurilor, petrecerilor, concertelor și întălnirilor dintre personalități importante ale vremii.

casa miclescu

Parcă începe să se audă un fel de muzica stranie, impregnată în pereții scorojiți și chiar glasuri vesele de copii jucîndu-se.

casa miclescu

Natura își intră în drepturi în Casa Miclescu

Părăsind visul impresionist, ne întoarcem la realitatea imediată și ne întrebăm dacă nu cumva  natura își recăștigă teritoriile pierdute?

casa miclescu

Casa este invadată de o vegetație luxuriantă, liane, iederă, copaci, care te duc cu găndul mai degrabă la o micuță pădure ecuatorială.

casa miclescu

Iar actualul proprietar, domnul Țiți Dumitriu, se bucură de această invazie a naturii, așteptând cu nerăbdare momentul în care buldozerele vor putea intra să distrugă ce a mai rămas din frumosul imobil, făcând loc unui turn din oțel, sticlă și beton.

casa miclescu

Relevante sunt cuvintele domnului mai-sus amintit: „Dacă am hotărât să iau un imobil lăbărțat pe 1.000 – 1.500 mp în buricul târgului, nu am făcut-o pentru cahlele de teracotă pictate de Luchian ori pentru tavanul cu frescă de Mirea. Am făcut-o ca să fac acolo un turn care să îmi eficientizeze profitul… Nu ai decât să cumperi dumneata restul imobilelor din centru și fă un parc tematic: „Bucureștii de altădată”.

casa miclescu

Și chiar dacă doamna ministru al Culturii, Corina Șuteu declara de curând: „Dezvoltarea orașului și salvarea memoriei și identității Bucureștiului nu trebuie să se excludă”. Din păcate, interesele financiare primează când vine vorba de salvarea monumentelor istorice.

FOTO și text de Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri