Fotografia cu o specie disparuta de tigru creeaza controverse in China

Un fermier chinez, care a fost acuzat ca a trucat o fotografie a unui tigru dintr-o specie nevazuta de 30 de ani in salbaticie, spune ca se va intoarce in locul unde a vazut tigrul pentru a-si dovedi nevinovatia.

In dupa-amiaza zilei de 3 octombrie, Zhou Zhenglong, in varsta de 52 de ani, un fermier din satul Chengguan situat in provincia Shaanxi din districtul Zhenping, spune ca a facut peste 70 de fotografii ale speciei rare de tigru, atat cu o camera digitala, cat si cu un aparat cu film foto standard. Expertii au certificat faptul ca specia fotografiata este una extrem de rara.

Cu toate acestea, cativa internauti chinezi si un botanist de la Academia Chineza de Stiinte au pus la indoiala veridicitatea acelor imagini, argumentand ca fotografiile ar putea fi prelucrate folosind tehnologiile digitale.
Un utilizator de Internet a postat sub nickname-ul "Panzhihua xydz" o imagine extrem de asemanatoare cu cea postata de fermier. "Mi s-a parut mie ca stiu de undeva poza lui Zhou. Apoi am gasit exact aceeasi fotografie, atarnand pe un perete al casei din Panzhihua a mamei mele", a spus barbatul, supranumit si Li.

Li, care este originar din sud-vestul provinciei Sichuan, a spus ca cele doua imagini erau „aproximativ aceleasi”, exceptand faptul ca fotografia de pe peretele casei unde locuieste mama lui este mai deschis la culoare.

Alti utilizatori de Internet au raportat ca au vazut acelasi poster de vanzare si ca producatorul acestora, o firma cu sediul in provincia Zhejiang, a admis ca a printat si vandut posterul respectiv inca de acum cinci ani.

"Am primit multe telefoane de la persoane care ne intrebau daca posterul nostru este o replica la fotografia lui Zhou", a spus Luo Guanglin, directorul general al companiei Vista Printing and Wrapping Co. Ltd., din Yiwu. "Dar e ridicol. Am publicat posterele cu tigrul la sfarsitul anului 2002″, a adaugat acesta.

Luo a refuzat sa comenteze acuzatiile conform fotografia lui Zhou Zhenglong ar fi o creatie pur digitala. "Ca si companie, nu ne aflam in pozitia din care sa emitem orice judecata de valoare asupra acestei probleme. Nici nu dorim sa ne implicam intr-o astfel de disputa”, a spus acesta.

Posterul, care se vindea inainte cu 4,5 yuani, este acum la mare cautare in China. In prezent pretul unui astfel de poster este de 10 yuani in Guangzhou, capitala provinciei sudice Guangdong.

Fu Dezhi, un botanist cunoscut, membru al Academiei Chineze de Stiinte, a spus ca posterul „ar fi trebuit sa reveleze natura frauduloasa a cazului si sa puna capat povestii”.

Cu toate acestea, Zhou Zhenglong insista ca a fotografiat un tigru adevarat cu camera si a cautat urme de tigru in salbaticie in ultimele trei zile. "Trebuie sa gasesc mai multe dovezi in apararea mea”, a adaugat acesta.

Zhou a declarat anterior ca si-a riscat viata pentru a face fotografia. „Eram pregatit sa fiu ucis de tigru”, a marturisit fermierul.

Autoritatile forestiere din districtul Zhenping, unde se presupune ca ar fi fost zarit tigrul, insista ca tigrul exista cu adevarat si ca habitatul lui ar fi in apropierea muntilor.

"Din luna iulie, am primit peste 20 de raportari ale unor oameni care pretind ca au vazut urme de tigru, blana, sau ca au auzit ragete. De asemenea, au fost raportate atacuri in salbaticie asupra altor animale", se arata intr-un comunicat emis de departamentul forestier al districtului.

Printre speculatiile care s-au vehiculat in mass media, s-a spus si ca districtul ar fi in cautare de publicitate. Referitor la aceste speculatii, Yuan Chunqing, guvernatorul provinciei Shaanxi, a declarat ca guvernul nu a gresit cu nimic daca a incurajat oamenii sa urmareasca speciile in pericol de disparitie.

"Este mult mai important pentru noi sa conducem o cercetare decat sa dovedim veracitatea unei fotografii", a spus guvernatoruI. „Sunt sigur ca vom stii adevarul in curand", a adaugat acesta.

Presupusa descoperire a lui Zhou a fost publicata si in revista Science magazine, care l-a citat pe Gary Koehler, de la Departamentul Piscicol si Biodiversitate spunand ca "daca se dovedeste, ar fi o stire extraordinara".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri