În ținutul arctic Svalbard, Norvegia, în apropiere de Marea Barents, trăiesc aproximativ 3.000 de urși polari, dependenți de banchizele de gheață din largul mării, pe care se odihnesc, vânează sau își hrănesc puii. Schimbările climatice devin însă unul dintre cei mai aprigi dușmani ai urșilor polari. Constatarea a fost făcută, recent, și de o echipă de cercetători care au observat eforturile pe care le fac urșii polari pentru a se adapta la efectele încălzirii globale. Din cauza încălzirii globale, gheața continuă să se topească în Svalbard, iar, din acest motiv, urșii polari sunt nevoiți să înoate sau să meargă pe distanțe lungi pentru a-și procura hrană, scrie The Guardian.
Expediția a pornit din portul Longyearbyen, la mijlocul lunii aprilie, la bordul vasului Lance, iar echipajul, format din 11 membri, a inclus reprezentanți ai WWF și Canon din Europa și Canada, cât și cercetători de la Institutul Polar din Norvegia.
Unul dintre obiectivele expediției a fost acela de a identifica noi vizuini și de a afla dacă acestea sunt potrivite pentru ca urșii polari să-și poată adăposti și hrăni puii. A fost identificată în timpul cercetărilor din acest an doar o singură vizuină în care se aflau și pui.
Concluziile expediției nu au fost trase încă. Cercetările continuă și anul viitor, iar în funcție de rezultate, se va stabili cu mai multă exactitate modul în care sunt afectați urșii polari de schimbările climatice în ținutul arctic Svalbard.
Din localitatea Wahlenbergfjord, cercetătorii au luat un elicopter pentru a urmări cum se deplasează urșii polari în căutarea hranei. Ei le-au montat câtorva urși chip-uri care sunt conectate la sateliți, astfel încât cercetătorii să-i poată urmări, în permanență, cum urșii în căutarea hranei.
Cercetătorii speră să folosească aceste informații pentru a înțelege mai multe lucruri despre modul în care topirea ghețurilor influențează comportamentul urșilor polari încercând, astfel, să-i ajute să supraviețuiască.
Citește și: