FOTO Trecători sălbatice din întreaga lume

Podurile pentru animale mai sunt denumite ecoducte, trecători sălbatice sau puncte de trecere ale faunei sălbatice. Sunt niște structuri care permit animalelor să traverseze în siguranță autostrăzile și alte bariere construite de om. Termenul cel mai general folosit e „trecătoare sălbatică” și poate include: tunele, viaducte, poduri și pasaje, tuneluri pentru amfibieni, scări de pești, apeducte și acoperișuri verzi.

b38-birkenau-germany-animal-bridge-wildlife-crossing-overpass
B38 – Birkenau, Germany

Construirea de trecători sălbatice este o modalitate de conservare a habitatului, permițând conexiuni sau reconectări între habitate și contribuind la combaterea fragmentării lor. Trecătorile mai ajută la evitarea ciocnirilor dintre vehicule și animale, accidente care duc atât la rănirea sau uciderea animalelor, cât și la rănirea oamenilor sau la producerea de pagube materiale. Autoritățile raportează că accidentele dintre vehicule și animale, în Statele Unite, duc la daune de 8 miliarde de dolari pe an.

Primele trecători sălbatice au fost construite în Franța în anii 1950. Şi alte țări europene, printre care Olanda, Elveția și Germania au folosit,  timp de mai multe decenii, diverse structuri pentru a reduce conflictul dintre fauna sălbatică și drumuri. Au construit o varietate de pasaje și poduri menite să protejeze și să restaureze viața sălbatică ajutând astfel amfibieni, bursuci, nevertebrate, copitate și alte mamifere mici.

Humane Society din Statele Unite raportează că cele peste 600 de tuneluri instalate sub drumurile principale și secundare din Olanda au ajutat la creșterea considerabilă a populației viezurilor, o specie pe cale de dispariție. Cel mai lung viaduct „sălbatic”, aflat în apropiere de Crailo, în Olanda, are o lungime de 800 de metri și traversează o autostradă, o cale ferată și un teren de golf.

Trecătorile sălbatice sunt din ce în ce mai des întâlnite în Canada și în Statele Unite. Cele mai ușor de recunoscut astfel de trecători se găsesc în Banff National Park din Alberta, unde pasajele de vegetație ajută trecerea în siguranță peste Trans-Canada Higway, pentru mai mai multe specii, printre care urși, elani, cerbi, lupi și elani.

Cele 24 de trecători „verzi” din Banff au fost construite ca parte a unui proiect rutier de îmbunătățire din 1978. În Statele Unite, mii de trecători (apeducte, poduri, pasaje) au fost construite în ultimii 30 de ani și ajută la protejarea caprelor de munte din Montana, salamandrelor pestrițe din Massachusetts, oilor sălbatice din Colorado, broaștelor țestoase de deșert din California și panterelor pe cale de dispariție din Florida.

Mai jos veți găsi o mică galerie de trecători sălbatice din întreaga lume.

Banff National Park, Alberta, Canada
Banff National Park, Alberta, Canada

 

ecoduct-in-the-netherlands-animal-bridge-overpass-wildlife-crossing
The Netherlands

 

Ecoduct Kikbeek over de E314.
E314 in Belgium

 

montana-usa-animal-bridge-wildlife-crossing-overpass
Flathead Indian Reservation, Montana, USA

 

near-keechelus-lake-washington-usa-animal-bridge-wildlife-crossing-overpass
Near Keechelus Lake, Washington, USA

 

the-borkeld-netherlands-animal-bridge-wildlife-crossing-overpass
The Borkeld, The Netherlands

 

a50-netherlands-animal-bridge-wildlife-crossing-overpass
Highway A50 in The Netherlands

Sursă: Twistedsifter.com

Mai citește și:

Top 10 cele mai îndrăgite videoclipuri cu animale din 2014

15 animale drăgălașe care te pot ucide în câteva minute

Populațiile de urși, lupi și lincși sunt în creștere în Europa

spot_img

Ultimele știri