În martie 2011 a avut loc cel mai devastator cutremur din istoria Japoniei, fiind urmat de un tsunami care a măturat comunitățile de pe coastă. Valul s-a ridicat până la 9 metri înălțime și s-a deplasat aproape 10 kilometri pe uscat. Aproape 10% din populația orașului de pescari Otsuchi a murit în acea zi și 60% din locuințe au fost distruse.
La un an și jumătate de la dezastru, fotograful Argentinian Alejandro Chaskielberg a călătorit până la Otshuchi unde a găsit munți de ruine. El a cunoscut localnicii de acolo și a realizat proiectul fotografic Otshuchi Future Memories care ilustrează mai mulți membri ai comunității în locurile unde erau locuințele lor.
Fotografiile sale sunt solemne și meditative. “Mi-am dat seama că oamenii din Otsuchi și-au pierdut, pe lângă oameni dragi, rude, case și modul de viață, și fotografiile de familie care sunt parte din amintirile lor. Am început să mă gândesc la această idee și cum interacționează amintirile noastre cu fotografiile de familie, cum putem recupera o amintire pierdută dintr-o fotografie distrusă”, spune fotograful.
Doi tineri stau lângă o cale ferată distrusă în 2011
O baie distrusă de tsunami, lângă primăria nou-construită
Trei femei din trei generații diferite stau unde era baia din locuința lor
Ce a rămas dintr-o cadă distrusă de tsunami
Pompieri din Otsuchi stau pe locul era unitatea de pompieri distrusă de tsunami
Un album foto de familie găsit după doi ani
Doamna Oikawa Shiyuko pozează unde era locuința sa
Un grup de pescari alături de uneltele de pescuit luate de tsunami
Sursa: New Republic