FOTO. Munți de deșeuri electronice reciclate manual în China

Reciclăm selectiv deșeuri menajere, reducem consumul de apă și mergem cu bicicleta, dar ne dorim cel mai nou smartphone imediat ce apare pe piață. Am devenit dependenți de tehnologie, iar mediul are numai de suferit din cauza asta. Fotograful Kai Loeffelbein a surprins în imagini munții de deșeuri electronice pe care îi trimitem în China.

FOTO. Munți de deșeuri electronice reciclate manual în China

Fotograful urmărește din 2011 subiectul deșeurilor electronice și, în special, a reciclării lor.

„Condițiile de lucru pentru om și mediu nu pot fi mai proaste. Calculatoarele, telefoanele mobile, televizoarele și alte dispozitive sunt arse pentru orice metal prețios. Noxele umplu aerul. Plumb, nichel, zinc, crom și alte substanțe chimice sunt emise în aer și dăunează grav tuturor celor care le inhalează. Dau dureri de cap, amețeli, erupții cutanate și leziuni ale sistemului nervos”, spune acesta.

Potrivit World Counts, peste 30 de milioane de tone de deșeuri electronice au fost aruncate numai anul acesta. Majoritatea ajung în Asia și în Africa, unde sunt reciclate manual, oamenii fiind astfel expuși la riscuri foarte mari.

Guiyu, o localitate din provincia Guangdong, din sudul Chinei, era cunoscută, până anul trecut,  drept capitala deșeurilor electronice din toată lumea. Un studiu a arătat că copiii din această zonă aveau cantități anormale de plumb în sânge.

FOTO. Munți de deșeuri electronice reciclate manual în China

La sfârșitul anului 2015, cele peste 5.000 de ateliere care funcționau aici ilegal au fost mutate, aproape peste noapte, într-un parc industrial modern. Această mutare a făcut parte din „războiul Chinei cu poluarea”. Înainte, în atelierele din Guiyu, reciclarea se făcea prin dispozitive improvizate, expunând astfel muncitorii la vapori toxici și multe substanțe nocive.

FOTO. Munți de deșeuri electronice reciclate manual în China

Recordul de deșeuri electronice la nivel global a fost atins în 2014, potrivit ultimului raport United Nation. De atunci, însă, cifrele nu par să coboare, iar în raportul citat se precizează că omenirea va produce în jur de 50 de milioane de tone metrice pe an până în 2018.

FOTO. Munți de deșeuri electronice reciclate manual în China

Reciclarea de deșeuri electronice în cifre

  • Pentru fiecare milion de telefoane mobile reciclate, se recuperează 16.000 de kilograme de cupru, 350 de kilograme de argint, 34 de kilograme de aur și 14 kilograme de paladiu.
  • Un milion de laptopuri reciclate economisește echivalentul energiei electrice folosite de 3.657 de locuințe din Statele Unite într-un an.
  • Potrivit Agenției de Protecție a Mediului din SUA (EPA), deșeurile electronice (e-waste) reprezintă sectorul cu cea mai rapidă creștere a fluxului de deșeuri din America.
  • Fabricarea unei unități de calculator și a unui monitor înseamnă folosirea a 240 de kilograme de combustibil fosil, 21 de kilograme de produse chimice și 1,5 tone de apă.
  • E-waste reprezintă 2% din deșeurile Americii din gropile de gunoi, dar 70% din deșeurile toxice globale.

FOTO. Munți de deșeuri electronice reciclate manual în China

spot_img

Ultimele știri