Obiectele care ajung la gunoi pot fi folosite în foarte multe scopuri, inclusiv pentru artă. Asta au demonstrat mai mulți artiști care, în două colecții diferite, au realizat mobilă acoperită cu folie de aluminiu și mașini reproduse la scară reală din componente găsite în cimitirele de mașini.
Mobilă acoperită cu aluminiu
Designerul Chris Shanck, din Detroit, a creat o colecție de mobilă acoperită cu folie de aluminiu care să fie și funcțională, dar și piesă de artă.
Colecția „ALUfoil Suite” înseamnă fotolii, console, mese, vaze, rafturi, oglinzi, dulapuri și bănci. Obiectele au fost realizate din materiale industriale refolosite (printre care polistiren), care au fost apoi învelite în folie de aluminiu și vopsite cu rășină pentru a păstra totul la un loc.
Această colecție neobișnuită de mobilă este ca o declarație a artistului despre importanța refolosirii lucrurilor în viitor. În plus, la realizarea acestora nu au fost utilizate mașini, ci totul s-a făcut manual.
Colecția de 50 de piese de artă a început ca un proiect experimental în 2011, când Shanck era încă student. În ciuda faptului că a început cu piese mici, el a colaborat cu branduri importante precum Tom Ford și Dior.
Galeria Figurilor din Oțel
În localitatea Pruszkow, din Polonia, se află Galeria Figurilor din Oțel, adică un întreg muzeu cu zeci de sculpturi construite din deșeuri metalice de la un cimitir local de mașini. Recent, vechilor obiecte li s-au adăugat patru mașini proiectate și construite de aproape 50 de artiști, în 5 ani.
Obiectele de artă au fost realizate într-o perioadă atât de lungă pentru că artiștii și-au luat timp să așeze piesele de pe caroseriile mașinilor cât mai simetric posibil.
Cele patru mașini sunt: Mercedes-Benz 300 SL, Bugatti Veyron, Maserati GranTurismo și Lamborghini Aventador. Vehiculele din oțel sunt construite la scară reală, cu uși funcționale și reproduceri fidele ale interioarelor.
Galeria Figurilor din Oțel găzduiește și copiile roboților din Transformers și alte figuri din cultura pop, de la TV și din filme.