A fost inaugurata statia de epurare de la Glina  

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat astazi statia de epurare a apelor uzate de la Bucuresti – Glina.

Primarul Oprescu a caracterizat investitia drept "cel mai important obiectiv de mediu realizat vreodata in Bucuresti".

Statia de epurare, a carei constructie a inceput inainte de anul 1989, a fost conceputa ca o continuare a casetei de ape uzate de sub raul Dambovita.

Proiectul a  fost oprit imediat dupa Revolutie si a fost reluat in anul 2004, printr-un memorandum de finantare semnat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana.

Lucrarile au reinceput in anul 2007.

Terenul necesar, in suprafata de 42 de hectare, a fost pus la dispozitie de Primaria comunei Glina.

Termenul initial de intrare in functiune a noului obiectiv era decembrie 2009.

Constructia statiei de epurare a costat circa 108 milioane de euro, obtinuti din mai multe surse: 55 la suta din fonduri nerambursabile ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) – provenite de la Comisia Europeana, 12 la suta imprumutati de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, 10 la suta dintr-un imprumut acordat de Banca Europeana de Investitii si restul de la bugetul de stat.

Cele doua imprumuturi au fost obtinute de Primaria Capitalei si garantate de Guvernul Romaniei.
Pentru plata acestor imprumuturi, fiecare locuitor al Capitalei va plati o taxa de ape uzate de zece bani pe luna.

Operatorul statiei va fi societatea Apa Nova Bucuresti, filiala in Romania a companiei Veolia Eau (divizia de apa a grupului Veolia Environnement).

Obiectivul va functiona la intreaga capacitate in anul 2015

"Trebuie sa aducem statia de la Glina la nivelul pentru care a fost proiectata si pentru care s-au obtinut banii de la UE si, atat cat este posibil, cu echipamentele existente acolo, sa o aducem intr-un stadiu in care sa-i amelioram performantele", a declarat, pentru Green Report, directorul general Apa Nova, Bruno Roche.

In prima etapa, statia va epura jumatate din cantitatea de apa uzata provenita din Capitala, iar la finalul etapei a doua, in anul 2015, statia va prelua integral cantitatea de ape uzate produsa de municipiul Bucuresti.

Energie verde

Dincolo de instalatiile pentru epurarea apei menajere, la Glina au fost construite si o microhidrocentrala și o centrala pe biogaz, menite sa asigure o parte din necesarul de energie a statiei. Biogazul, rezultat din fermentarea a sute de tone de namol (folosit la unul din procesele prin care apa este epurata) este ars pentru producerea combinata de energie și caldura prin doua grupuri de turbogeneratoare. Acestea sunt capabile sa produca pana la 2 MWh putere electrica fiecare.

De altfel nici caldura rezultata de la aparatele care racesc motoarele centralei cu biogaz nu se pierde. Ea este utilizata pentru menținerea rezervoarelor de fermentare la o temperatura constanta de 37 de grade Celsius, indiferent de sezon și la incalzirea cladirilor administrative pe timp friguros.

Si energia hidraulica a torentului de ape menajere care intra in statie este refolosita si transformata in energie electrica prin 3 turbine tip Kaplan, capabile sa produca pana la 150 kWh fiecare.
 

Mihai Diac

Foto: www.geostudproiect.ro/portofoliu.html

Citeste si:

Statia de epurare Glina va functiona din aceasta vara

Canalul colector al Dambovitei va fi administrat de municipalitate

Bucurestenii vor plati taxa pe apa uzata

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri