A fost dezlegat misterul zborului la pasari

Cheia intelegerii evolutiei zborului pasarilor este unghiul la care pasarile dau din aripi, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza BBC News. Cercetatorii americani au descoperit ca indiferent daca zboara, alearga sau planeaza, pasarile isi misca aripile la acelasi unghi ingust. Concluzia lor a fost ca pasarile au invatat sa zboare in momentul in care au invatat sa-si fluture aripile la unghiul potrivit. Cercetarea a fost realizata de specialistii de la Laboratorul de Zbor din cadrul Universitatii din Montana.

"In ultimul secol si jumatate a existat un real interes pentru originea pasarilor si pentru felul in care au inceput acestea sa zboare, dar realizez cu tristete ca s-a inceput cu o abordare ciudata", a declarat profesorul Ken Dial, autorul studiului. Cei care au studiat fenomenul se impart in doua tabere: unii cred ca pasarile au inceput sa zboare "de sus in jos", cazand din copaci sau din catarari, in timp ce altii considera ca zborul pasarilor a inceput "de jos in sus", prin alergare si prin miscarea aripilor in incercarea de a scapa de pradatori.

In 2003, profesorul Dial si colegii lui au publicat un studiu care dezvaluie ca pasarile au inceput sa-si foloseasca aripile initial pentru a escalada suprafete inclinate. Noua cercetare descopera a doua jumatate din poveste. Profesorul a analizat miscarea aripilor in timp ce o pasare incerca sa urce o panta inclinata, nereusind si-a intins aripile si a zburat.

Profesorul Dial considera ca dinozaurii au dezvoltat aripi pentru a se sprijini in urcarea pe stanci. Pe masura ce acestea s-au dezvoltat si au devenit suficient de puternice incat sa sustina greutatea corporala, miscarea aripilor la un unghi potrivit a reusit sa determine zborul.

Foto: bbc.co.uk

spot_img

Ultimele știri