Multe specii de peste, crabi, moluste si plante acvatice sunt pe cale sa dispara in sudul Africii daca raurile si lacurile de aici nu sunt protejate impotriva dezvoltatorilor, arata un nou studiu al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.
Reprezentantii IUCN au aratat astazi la Istanbul ca informatiile noului studiu efectuat pe peste 1300 de specii din regiune pot fi utilizate pentru a analiza riscurile cand se planuieste construirea unui baraj sau hidrocentrala. Acestea sunt informatii de baza care pot fi utilizate pentru minimizarea impactului asupra acestor situri. Expertii IUCN au anuntat ca acesta este cel de-al treilea studiu, dupa analiza speciilor din Europa si America de Sud, iar urmatoarele analize se vor face in Asia.
"Din pacate plantele si animalele nu au puterea sa faca o greva, asa ca noi trebuie sa facem asta pentru ele, sa le protejam, aceasta este misiunea IUCN aici la Istanbul", a declarat pentru Green Report Julia Marton-Lefevre, director general IUCN.
Concluzia expertilor pentru conservare a fost ca pentru a reduce saracia sustenabil trebuie sa se asigure ca exista destula apa pentru nevoi diferite, pentru locuinte, agricultura, productia de energie si industrii. Asta inseamna ca trebuie sa alocam apa diferitilor utilizatori ramanad in limitele a ceea ce este disponibil. O astfel de negociere este o parte cheie a muncii de puse de IUCN.
Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.
Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.