Forumul Mondial al Apei: Schimbarile climatice sunt pe primul loc

Peste problemele legate de hrana, energie si accesul la apa avem schimbarile climatice, iar politicile pe care le adoptam pentru rezolvarea acestor probleme trebuie sa tina cont in primul rand de schimbarile climatice, a aratat Richard Taylor, Director Executiv al Asociatiei Internationale pentru Hidroenergie, informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.

In prezentarea sa din cadrul Panelului cu titlul "Apa, Hrana si Energia", expertul a mai tinut sa precizeze ca in prezent guvernele din toata lumea au anuntat investitii de 22,3 trilioane dolari pana in 2030 pentru reducerea impactului asupra climei si dezvoltarea sectorului apei. Taylor a tinut sa precizeze, de asemenea, ca flexibilitatea hidroenergiei poate sustine o evolutie constanta a utilizarii energiilor din surse alternative, cu conditia ca o parte din investitii sa mearga catre dezvoltarea hidroenergiei in toata lumea.

In cadrul aceluiasi panel din cadrul Forumului din Istanbul, Dr. Alexander Muller, asistent director-general FAO, a facut legatura hrana-apa-energie si a abordat o problema stringenta care le leaga pe cele trei, biocombustibilii. Expertul a tinut sa precizeze ca biocombustibilii vor avea un impact modest asupra pietelor energetice, aproximativ 3,5% din totalul energiei pentru transport in 2030.

"Daca vrem sa salvam climatul global nu o putem face cu ajutorul biocombustibilului. Daca ar fi sa acoperim cererea energetica care vine din sectorul transporturilor cu biocombustibili am avea nevoie de doua treimi din totalul terenului agricol de pe glob, sau peste 1000 milioane hectare", a declarat Dr. Alexander Muller

Concluzia discutiilor de astazi a fost ca indiferent de cate investitiii se fac si se vor face pentru rezolvarea problemelor hranei, a apei si a energiei, guvernele lumii trebuie sa creeze politici care sa tina cont de impactele actiunilor lor asupra mediului si schimbarilor climatice.

Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri