Forumul Mondial al Apei: Lipsa instalatiilor sanitare, o bomba cu ceas

Starea sectorului sanitar in lume este o bomba cu ceas care a inceput sa ticaie, crede Ger Bergkamp, directorul general al Consiliului Mondial al Apei. Astazi in cadrul Forumului Mondial al Apei din Istanbul s-a tinut pentru prima data o discutie la nivel inalt despre problemele sanitare la nivel mondial, expertii prezenti punandu-se de acord ca problema trebuie rezolvata cat mai repede, informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.

"Trebuie sa acordam cea mai mare importanta acestui sector si trebuie sa gasim, in functie de tara, solutii diferite de cele pe care le-am utilizat deja si in mod evident nu au functionat. Inca nu avem o viziune clara asupra a ce avem de facut in acest sens, ce sa facem cu deseurile si apa uzata care provin din locuintele fara instalatii sanitare", a tinut sa sublinieze Ger Bergkamp.

2,5 miliarde de oameni de pe glob traiesc in case fara toalete, a aratat si Barry Jackson, director al Global Sanitation Fund. Acesta a subliniat ca problema nu se va rezolva aruncand bani in ea, ci prin incurajarea oamenilor sa-si rezolve singuri problemele si asta pentru ca problema tine in principal de mentalitati.

"Subventiile nu dau rezultate spectaculoase. Trebuie sa stabilim pentru fiecare tara in parte care sunt solutiile", a declarat expertul.

In cadrul Panelului intitulat "Salubritatea" toti cei prezenti au fost de parere ca acest sector afecteaza tot lantul vietii, de la accesul la invatamant, la gasirea de locuri de munca, sanatate si pana la demnitatea oamenilor. Consiliul Mondial al Apei a asigurat ca intalniri pe aceeasi tema vor avea loc regulat de acum inainte, considerand sectorul sanitar la fel de important ca accesul la apa potabila.

Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri