Mai multi oameni pe planeta si din ce in ce mai putina apa pot insemna conflicte pentru impartirea resurselor de apa. Noul raport al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), lansat astazi in Istanbul, arata ca cooperarea tarilor care impart rauri poate ajuta guvernele sa evite crizele de apa, informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu. VEZI STUDIUL
"Nu avem voie sa subestimam importanta apei pentru viata pe aceasta planeta, este la fel de necesara ca aerul pe care il respiram. Guvernele trebuie sa realizeze ca bazinele raurilor, nu limitele teritoriale nationale sunt adevaratele granite in care se face gestionarea sustenabila a resurselor de apa", a declarat in cadrul prezentarii Julia Morton Lefevre, Director General al IUCN.
Ultima publicatie IUCN, " Imparte: Gestionarea apei transfrontaliere", arata ca raurile internationale reprezinta aproximativ 60% din apa potabila a lumii. La nivel international sunt 260 de bazine de rauri care acopera aproape jumatate din suprafata pamantului si sunt habitat pentru 40% din populatia globului, mai arata lucrarea.
"Problema cu raurile transfrontaliere este ca daca natiunile nu coopereaza s-ar putea sa ajunga toate sa incerce sa utilizeze aceeasi apa de mai multe ori. Cand fac asta, mediul pierde apa necesara, dezvoltarea practic e inexistenta si tensiunile cresc. Beneficiile unui mediu sanatos si dezvoltarii poate fi impartit, in vreme ce promovam pacea", a declarat Mark Smith, Director al Programului pentru Apa al IUCN.
Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.
Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.