Bolile cauzate de apa, cum este holera, au ajuns principalul motiv al inmultirii bolilor recurente si a mortalitatii in lume, in principal in Africa Subsahariana, avertizeaza Federatia Internationala a Crucii Rosii si Red Crescent Societies (IFRC) la Forumul din Istanbul, transmite corespondentul Green Report, Oana Neneciu.
Statisticile arata ca in 2007 si 2008, 60% dintre cererile inaintate pentru alocare de fonduri au fost pentru numarul mare de boli acute cauzate de apa, mai precis cu 35% mai mult decat in 2006, mai arata raportul.
"Am sesizat o crestere semnificativa a numarului de operatiuni care au avut loc ca raspuns la aceste boli acute in special in Africa Sub-Sahariana, iar cel mai recent in Zimbabwe. Acest trend este rezultatul practicilor saracacioase de igiena, lipsa de informatii cu privire la transmiterea bolilor si lipsa apei curate. Lipsa instalatiilor sanitare combinata cu planuri proaste de infrastructura reprezinta un alt factor major", a declarat Uli Jaspers, seful echipei pentru apa si salubritate al IFRC, Geneva.
Pentru limitarea consecintelor acestui trend, IFRC colaboreaza indeaproape cu guvernele si partenerii umanitari pentru a gasi un raspuns eficient la aceasta situatie si sa creasca nivelul de instruire a voluntarilor Crucea Rosie si Red Crescent pentru a face programe de constientizare in zonele care pot fi afectate de aceste boli.
"Eforturile umanitare au un oarecare impact dar se pare, conform datelor pe care le avem, ca pierdem lupta. Asta poate fi adevarat in special in tarile afectate de saracie extrema si conflicte , unde aceste boli au devenit endemice. Astfel de tari au nevoie in prezent de dedicare pe termen lung daca vrem ca acest scenariu ingrijorator sa fie oprit", a mai adaugat Jaspers.
Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.
Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.