Forumul Mondial al Apei: Apa este businessul tuturor

Apa, energia si clima trebuie discutate impreuna la nivel global, au aratat astazi lideri ai unor companii internationale in cadrul conferintei World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.

Negocierile la nivel global care vor culmina la Copengaha in decembrie, unde se asteapta ca un nou Protocol pentru lupta cu schimbarile climatice sa fie pus la punct, trebuie sa aiba ca teme centrale accesul la apa, energia si schimbarile climatice, sustin directorii companiilor Shell, Borealis si ITT. Liderii au vorbit in cadrul lansarii publicatiei WBCSD, " Apa, Energia si Schimbarile climatice: O contributie a comunitatii de afaceri", un raport care demonstreaza legatura intrinseca intre cele trei. VEZI RAPORT

"Guvernele, industria si societatea trebuie sa conlucreze pentru a incepe sa rezolve problemele acestor sisteme: apa, energie si agricultura, intr-un mod mai strategic si integrat", a declarat Joppe Cramwinckle, manager pentru dezvoltare sustenabila Royal Dutch/Shell.

"Exista o mare prapastie in comunicarea legaturii intre apa, energie si clima, iar WBCSD incearca sa faca tocmai asta, sa explice din punctul de vedere al afacerii care este legatura, pentru ca fiecare picatura de apa are o amprenta de energie si energia are o amprenta de apa", a precizat Anne Leonore Boffi, manager Programul de Apa al WBCSD.

Proiectul pe probleme de apa al WBCSD uneste 60 de companii din industriile mineritului, petrol si gaze, metalului dar si producatori de hrana si bauturi, din serviciile de infrastructura si sectorul echipamentelor. Interesul crescut demonstreaza ca intreaga comunitatea de afaceri din toata lumea intelege ca in viitor se va confrunta cu probleme de apa.

Sylvain Lhote, manager al programului Water of the World Borealis Group a tinut sa explice concret pozitia companiilor astfel: " Intre apa si energie exista o legatura dupa cum bine stim si aceasta legatura exista in contextul schimbarilor climatice. Noi sustinem ca exista un potential urias pentru inovatie in acest tablou, care ar putea rezolva problemele celor trei aspecte".

Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri