Forumul Mondial al Apei: Africa sta mai bine la capitolul apa

In ultimii ani acoperirea alimentarii cu apa si a salubritatii a crescut in Africa in special in zonele rurale, dar in vreme ce alte parti ale lumii au resit sa reduca saracia, tarile africane au ramas mai mult sau mai putin la nivelul anilor 1980, arata raportul UNESCO "Apa intr-o lume schimbatoare", transmite corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.

Raportul prezentat in cadrul Forumului Mondial al Apei din Istanbul subliniaza ca 40% din populatia de pe intreg continentul traieste inca sub linia saraciei, adica are un venit de sub 1 dolar pe zi de persoana si 60% traieste cu peste 2 dolari pe zi. Lipsa reducerii saraciei este deteriorata si de proasta gestionare a resurselor de apa din Africa, mai arata raportul.

De exemplu, Camerunul detine resurse abundente de apa dulce, dar conform raportului "se confrunta cu o lipsa de informatii comprehensive, un climat institutional si legislativ neadecvat, capacitate slaba de aplicare a legii, coordonare saracacioasa intre agentii si alte aspecte care tin de gestionarea sustenabila a resurselor de apa".

Un exemplu pentru regiune este Tunisia – o tara cu resurse limitate de apa unde desertificarea reduce accesul la teren arabil. Aici autoritatile au adus tehnologii noi de irigare pentru a permite utilizarea optima a resurselor de apa.

Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.
 

spot_img

Ultimele știri