Actualul sistem de producere, utilizare și aruncare a materialelor plastice are importante efecte negative. În fiecare an se pierd ambalaje din plastic cu valori între 80 și 120 de miliarde de dolari. Dincolo de aspectul financiar, dacă nu se schimbă nimic, oceanele vor avea o cantitate mai mare de plastic decât de pește în 2050, se arată într-un nou raport realizat de Forumul Economic Mondial și Fundația Ellen McArthur.
Potrivit acestui document, raportul între tonele de plastic și cele de pește era de 1/5 în 2014, va fi de 1/3 în 2025 și va depăși 1/1 în 2050.
Forumul consideră că este necesară „topirea integrală a ambalajelor și a plasticului în general” și continuarea cercetărilor pentru descoperirea de alternative la petrol ca material de bază pentru producerea lor. Dacă nu se va schimba nimic, acest sector va consuma 20% din producția de petrol în 2050.
Cu toate acestea, concluziile raportului sunt optimiste. Se remarcă o creșterea a cunoașterii și înțelegerii economiei circulare în rândul oamenilor de afaceri și politici, după cum o demonstrează pachetul recent al Comisiei Europene privind economia circulară. De asemenea, noile tehnologii aduc oportunități nebănuite până acum în proiectarea de materiale, reutilzarea și reciclarea acestora, iar guvernele gândesc și implementează politici cu privire la ambalajele din plastic.