Statele membre UE lovite grav de criza economica au lansat joi un apel catre Uniune sa renunte la promisiunile catre tarile in curs de dezvoltare, legate de sume mai mari oferite pentru lupta impotriva schimbarilor climatice, anunta Reuters. State ca Polonia, Bulgaria si Ungaria se tem ca UE se va angaja sa puna la dispozitia statelor in curs de dezvoltare sume mai mari de bani decat ele isi pot permite.
„Trebuie sa ne revizuim prioritatile. Ceea ce conteaza cu adevarat pentru cetatenii UE astazi este masura in care locurile lor de munca se vor pastra, si cum putem sa mentinem stabilitatea Europei in aceasta criza fara precedent”, a declarat premierul bulgar Sergei Stanisev, in cadrul unui summit UE la care delegatii europeni au discutat si despre schimbarile climatice.
Oficialii polonezi si bulgari au cerut detalii suplimentare in legatura cu sumele pe care trebuie sa le ofere inainte de conferinta de la Copenhaga din decembrie. Fara un pachet financiar considerabil, sarcina celor prezenti la conferinta – de a convinge statele sarace sa semneze protocolul care sa il inlocuiasca pe cel de la Kyoto – se poate dovedi imposibila.
„UE va trebui sa platesca factura pentru emisiile sale istorice. Asta inseamna ca trebuie sa se angajeze sa plateasca cel putin 30 de miliarde de euro pe an pana in 2020, catre un fond climatic international pentru tari in curs de dezvoltare”, a declarat Rebecca Harms din partea grupului German Green.
Prim ministrul polonez, Donald Tusk, a afirmat ca in cadrul discutiilor informale intre oficialii UE, acestia au mentionat sume cuprinse intre 20 si 40 de miliarde de euro. El a adaugat ca Polonia se va opune oricaror incercari de a impati aceasta suma in functie de emisiile fiecarei tari, in conditiile in care industria tarii sale depinde de arderile de carbune.
Statele din centrul si estul Europei incearca sa stopeze disparitia fondurilor europene, fenomen care a determinat guvernele din Ungaria si Letonia sa ceara ajutorul Fondului Monetar International.
Cu toate acestea, prim ministrul danez a declarat ca UE trebuie sa trimita un mesaj clar ca tarile membre isi vor asuma o parte corespunzatoare din suma necesara stoparii incalzirii globale. Tarile sarace acuza natiunile industrializate pentru lipsa de actiuni ferme, care sa le ajute sa faca fata efectelor schimbarilor climatice, cum ar fi crearea de recolte rezistente la seceta sau inundatii.
Foto: Reuters