Enol Grup Bucuresti, cu activitati în domeniul imobiliar si al comercializarii de electricitate, intentioneaza sa atraga fonduri nerambursabile în valoare de 8,8 milioane euro de la UE pentru finantarea unei instalatii de producere a energiei din biomasa, relateaza Mediafax.
"Constructia acestei instalatii ar rezolva doua probleme. Am produce energie verde si totodata am manageria deseurile menajere din orase", a declarat agentiei Mediafax Lucian Boghiu, actionarul majoritar al Enol Grup si presedintele CA al firmei.
Unitatea va fi construita în orasul Roman, din judetul Neamt. "Am cerut fonduri nerambursabile de 8,8 milioane euro. În principiu vrem s-o facem (chiar daca Enol nu va obtine finantarea de la UE – n.r.) Daca am avea toti banii, într-un an am realiza instalatia respectiva", a continuat Boghiu.
Enol Grup a fost înfiintat în 2004 si are si o fabrica de panouri compozite din aluminiu-plastic la Vaslui. Firma, controlata de Lucian-Silviu Boghiu, fost director al Electrica, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 108 milioane lei si un profit brut de 17,8 milioane lei.
Boghiu spune ca piata de energie din Romania este imprevizibila si "mai mult decat surprinzatoare", iar consumul industrial nu da semne de revenire în 2011. "Tradingul de energie merge mai prost, cifra de afaceri ne-a scazut cu circa 20%. Piata de energie este mai mult decat surprinzatoare, nu se stie nimic de evolutia ei în 2011. Nu vedem semne de revigorare în industrie, iar preturile (electricitatii – n.r.) cred ca au atins nivelul de jos, în timp ce producatorii fac presiuni sa le creasca", a spus Boghiu.
Potrivit acestuia, producatorii de energie pe baza de carbune fac "presiuni" sa urce preturile, dar pentru ca solicita prea mult nu reusesc sa vanda. Totodata, preturile platite de consumatorii finali nu pot fi majorate, sustine fostul director Electrica.
Întrebat daca Enol Grup considera ca importul de energie este o alternativa, Boghiu a afirmat ca pe piata exista oferte, la preturi avantajoase, dar ca valoarea garantiilor cerute conduce la preturi "care te scot din piata".