Bloomberg Philantropies va oferi 86 de milioane de dolari pentru a susține comunitățile de coastă din zece țări, inclusiv Australia, Fiji, Indonezia, Peru și SUA. Fondurile vor fi destinate protejării recifelor de corali și a reducerii pescuitului excesiv.
Bloomberg Philantropies va anunța finanțarea în cadrul conferinței Our Ocean care are loc la Bali și reunește politicieni, experți marini și filantropi cu scopul de a aborda problemele cu care se confruntă oceanele, cum ar fi creșterea temperaturilor, poluarea marină, practici de pescuit nesustenabile și fenomenul de albire al coralilor.
Țările alese fie au recife de corali în apele lor, sunt printre țările care pescuiesc cel mai mult sau sunt dependente de pește ca sursă principală de hrană.
Noua finanțare face parte din inițiativa Vibrant Oceans lansată de Bloomberg în 2014. Patricia Harris, director Bloomberg Philantropies, a declarat că a doua fază a finanțării se va concentra în special pe protecția coralilor.
Oamenii de știință de la Universitatea din Queensland, Australia, au identificat 50 de recife de corali din întreaga lume care vor fi protejate cu ajutorul finanțărilor. Acestea au fost selectate deoarece au șanse mai bune să facă față schimbărilor climatice și potențialul de a repopula recifele învecinate.
Studiu: pescuitul industrial exploatează mai mult de jumătate din oceanele lumii
Recifele de corali oferă un habitat pentru mai mult de 1 milion de specii marine, însă încălzirea globală duce la dispariția lor rapidă. Conform experților, în ritmul actual recifele de corali ar putea înregistra un declin de 70-90% până în 2050.
„Schimbările climatice sunt o amenințare pe termen lung a sănătății oceanelor, așa că ne concentrăm pe a crește rezistența recifelor prin examinarea a două pericole imediate – practicile de pescuit distructive și poluarea. În următorii patru ani una dintre prioritățile noastre este să protejăm 50 de zone cu recifuri care reprezintă cel puțin 75% dintre speciile de corali. Vrem să ne asigurăm că există bănci de semințe care vor putea repopula alte recife.”, a declarat Melissa Wright, director al programului pentru oceane din cadrul Bloomberg Philantropies.
Organizația Rare va utiliza fondurile pentru a încuraja comunitățile de coastă să își gestioneze propriile resurse. Pescăriile artizanale, la scară mică, reprezintă aproximativ jumătate din capturile totale ale lumii și sunt vitale pentru sănătatea oceanelor, precum și pentru sănătatea oamenilor care depind de pește.
În țări ca Brazilia, Indonezia și Filipine, Rare a ajutat localnicii să se înregistreze pentru a pescui legal și să își gestioneze propriile ape. În schimbul dreptului de a pescui exclusiv în anumite zone, ei sunt rugați să înființeze și să gestioneze sanctuare pentru pești, care ajută la refacerea stocului.
O analiză de cinci ani realizată asupra zonelor unde pescuitul a fost interzis în cele trei țări arată că biomasa de pește a sporit cu 390%. De asemenea, biomasa marină din zonele în care pescuitul este permis a crescut cu 110%, conform studiului care va fi publicat în 2019.
Fondurile Bloomberg vor susține de asemenea cel puțin 20 de țări în efortul de a monitoriza pescuitul, folosind platforma online gratuită Global Fishing Watch, care utilizează sateliți pentru a monitoriza în timp real 70.000 dintre cele mai mari vase de pescuit ale lumii.