Proiect pentru fonduri nerambursabile: o mașină pentru fiecare familie

Mai mulți deputați UDMR au înregistrat în Parlament o propunere legislativă care să reglementeze acordarea unor fonduri nerambursabile de până la 35.000 de lei, începând cu luna iulie, prin care familiile cu trei sau mai mulți copii să-și cumpere o mașină nouă.

„Având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri urgente în vederea stimulării natalității pentru stoparea crizei demografice din România și totodată necesitatea stimulării achiziționării unor autovehicule noi de minim 7 locuri, mai puțin poluante, se impune adoptarea programului «Un autoturism pentru fiecare familie», vizează facilitarea accesului persoanelor fizice care au în întreținere/îngrijire 3 sau mai mulți copii, la finanțări nerambursabile pentru achiziționarea de autoturisme noi cu poluare redusă EUROS sau EUR06”, au scris cei 20 de deputați UDMR în expunerea de motive a inițiativei.

Potrivit acestora, fondurile de până la 35.000 de lei de familie (care reprezintă 25 – 30% din suma unui autoturism cu șapte locuri) ar putea fi acordate începând cu data de 1 iulie 2020.

Persoanele care vor să se înscrie în programul “Un autoturism pentru fiecare familie” vor fi nevoite să îndeplinească mai multe condiții:

  • să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, care la data solicitării finanțării nerambursabile au în întreținere/îngrijire trei sau mai mulți copii;
  • să nu înregistreze obligații de plată restante la buget;
  • să nu înregistreze restanțe la plata altor credite bancare;
  • să își asume prin cererea și contractul de finanțare nerambursabilă că achită valoarea contribuției proprii (diferența până la prețul de vânzare a autovehiculului cumpărat).

Propunerea legislativă, aflată în consultare publică, a primit și critici:

„Băgați-vă mințile în cap cu pomenile acordate dealerilor auto din banii pe care statul ni-i oprește lunar din munca noastră. Dacă vreți să sprijiniți natalitatea, judecați un program de deduceri din baza de impozitare care să încurajeze munca sau un program de construcție/reabilitare de grădinițe cu program prelungit etc”, a scris Corneliu Cîmpeanu.

Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ trebuie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

spot_img

Ultimele știri