Fonduri de peste 850 milioane lei disponibile pentru reducerea GES, neaccesate încă de producătorii de energie electrică

Fondul Planului Național de Investiții (PNI) din cadrul Strategiei Energetice Naționale, destinată reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și modernizarea producției de energie electrică din România, se ridică la aproape 853 de milioane de lei. Banii acumulați din 2013 și până în prezent au rămas nefolosiți.

bani
Sursă foto: be.well.org

Pentru cele 29 de investiții aprobate în cadrul PNI, până în prezent au fost depuse și aprobate 3 cereri de finanțare,  respectiv două din partea Complexului Energetic Oltenia și una din partea OMV Petrom, dar nu a fost încheiat nici un contract.

18 proiecte de investiții riscă să fie descalificate pentru că au depășit termenul până la care ar fi putut accesa banii. Trebuie să purtăm discuții cu Comisia Europeană pentru a putea modifica listele”, a declarat, joi, în cadrul conferinței Focus Energetic, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energie.

Comisia Europeană a autorizat Aplicația României pentru alocare tranzitorie cu titlu gratuit de certificate de emisii de gaze cu efect de seră către producătorii de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, și a decis că nu există obiecții legate de ajutorul de stat acordat în cadrul acestui sistem.

Producătorii de energie beneficiari ai acestor certificate achită contravaloarea lor într-un cont al Ministerului Energiei de la Trezoreria Municipiului București, deschis pentru venituri din vânzarea certificatelor GES.

Din acești bani, pot fi finanțate nerambursabil, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, proiectele de investiții ale producătorilor de energie din sistemul energetic românesc cuprinse în PNI, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și producției de energie electrică din România.

La sfârșitul lunii iulie 2016, Guvernul a deblocat schema de ajutor de stat pentru care producătorii de energie pot aplica în scopul finanțării nerambursabile, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, a proiectelor de investiții cuprinse în PNI, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și modernizarea producției de energie electrică din România.

Această schemă de ajutor de stat nu a fost niciodată operaționalizată, deși PNI a fost aprobat în 2013.

spot_img

Ultimele știri