Arderile subterane de carbon din indepartatul nord-vest al Chinei care isi fac de cap fara sa fie controlate de mai bine de 50 de ani au fost, in sfarsit, stinse, a anuntat presa chineza de stat, citata de Reuters.
Focul a consumat peste 12,43 de milioane de tone de carbon si au fost salvate 651 de milioane de tone de carbon in campia Terak din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, a raportat Biroul de Lupta impotriva Arderilor de Carbon.
Focurile subterane au configurat peisajul regiunii Xinjiang de milenii. Straturile de carbon se intind pe mai multe mile in subteran, ceea ce inseamna ca au combustibil sa arda timp de decenii sau secole.
Fumul provenit de la aceste arderi intuneca si mai mult cerul poluat deja, iar focurile emit gaze otravitoare. In plus, pamantul devine o capcana mai ales in locurile unde cenusa inlocuieste carbonul solid, inghitind drumuri, case, animale si oameni.
Guvernul vrea, acum, sa stinga focul care, in plus, iroseste resurse intr-o tara in plina dezvoltare pentru care carbonul reprezinta trei sferturi din sursele de energie.
"Mai intai am gaurit patura de carbon si am turnat apa si noroi pentru a scadea temperatura", a explicat Miao Pu, seful echipei de stingere a focului. "Dupa ce scade temperatura vom acoperi suprafata pentru a lasa focul fara oxigen", a mai spus acesta.
Xinjiang este a doua cea mai mare producatoare de carbine a Chinei, dupa provincia nordica Shanxi.