ONU: Foametea pe glob, în creștere, după zeci de ani în care fenomenul a stagnat. Care sunt motivele

După zeci de ani în care foametea la nivel global a scăzut, în 2016 fenomenul s-a extins. 815 de milioane de oameni au suferit de foame, adică 11% din populația lumii. Sunt rezultatele celui mai recent raport al ONU despre siguranță alimentară și nutriție la nivel global.

foametea
foto: wikimedia commons

În 2016, 815 de milioane de oameni au suferit de malnutriție, o creștere de 38 milioane față de 2015. Totuși, amploarea fenomenului înregistrată în 2016 este mai mică decât în 2000, când ONU estima ca circa 900 de milioane de oameni nu aveau ce să mănânce.

Care sunt cauzele

Experții ONU spun că extinderea conflictelor violente și a schimbărilor climatice sunt principalele motive pentru creșterea înregistrată în 2016.

Potrivit raportului, conflictele violente combinate cu efectele schimbărilor climatice sunt factorii cheie care au cauzat extinderea foametei pe glob, după zece ani în care a stagnat. Dintre cei 815 de milioane de oameni care suferă de malnutriție, 489 de milioane se află în zone de conflict.

„În ultimii zece ani, conflictele au crescut dramatic și au devenit mai complexe și mai greu de controlat”, a spus cei de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Ei au subliniat că cele mai multe zone în care copiii suferă de malnutriție sunt concentrate în zonele de conflict.

„Nu vom putea să stopăm fenomenul foametei și a tuturor formelor de malnutriție până în 2030 dacă nu rezolvăm problemele care subminează siguranța alimentară. Trebuie să fie create condițiile pentru ca societățile să devină incluzive și în care să fie pace.”

Care sunt efectele

În lume, sunt mai bine de 155 de milioane de copii sub cinci ani care nu au o înălțime corespunzătoare vârstei, în timp ce 52 de milioane au o greutate mai mică decât ar trebui să aibă în mod normal, raportată la înălțime.

Mai mult decât atât, ONU estimează că, în prezent, pe glob sunt aproximativ 41 de milioane de copii care sunt supraponderali. De asemenea, motive de îngrijorare sunt și problemele precum anemia de care suferă femeile și obezitatea răspândită la adulți.

Unde este răspândit fenomenul

Potrivit raportului, în prezent, populațiile care suferă cel mai mult de malnutriție se află în:

  • Asia: 520 de milionae – 11.7% din total
  • Africa: 243 de milioane – 20%; în Africa de est – 33,9%
  • America Latină și Caraibe: 42 de milioane
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri