Fluctuatiile climatice pot afecta grav ecosistemele marine

Fluctuatiile climatice pot afecta grav habitabilitatea ecosistemelor marine, se arata intr-un nou studiu al cercetatorilor de la UCLA.

Echipa de cercetatori americani a utilizat un program special de simulare pe computer pentru a demonstra pentru prima oara ca zonele cu un volum scazut de oxigen, create de respiratia bacteriilor, sunt extrem de sensibile la schimbarile climatice. Aceste zone sarace in oxigen, care se maresc sau micsoreaza in functie de adancimea lor, reprezinta o amenintare distincta la adresa vietii marine.

„Cresterea regiunilor sarace in oxigen provoaca ingrijorare din cauza efectelor negative pe care le au asupra populatiilor marine – intregi ecosisteme pot muri atunci cand vietuitoarele marine au parte de o apa cu continut scazut de oxigen”, a precizat Curtis Deutsch, profesor de stiinte atmosferice si oceanice, citat de The Hindu.

„In ocean exista zone intinse de unde vietuitoarele marine trebuie sa migreze sau sa dezvolte moduri de adaptare ciudate pentru a supravietui acestor arii cu un nivel scazut de oxigen”, a adaugat Deutsch.

Studiul a aratat si ca bacteriile nu doar consuma oxigenul ci epuizeaza si azotul, un nutrient vital pentru supravietuirea algelor. 

„Am descoperit si ca exista un mecanism care leaga efectul schimbarilor climatice de lipsa oxigenului si a azotului din ocean”, a mai spus Deutsch.

Foto: Thehindu.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri