Flotele de pescuit ucid anual peste 200.000 de pasari marine

Peste 200.000 de pasari marine mor in fiecare an in urma interactiunilor cu flota de pescuit a UE in apele UE si in apele din afara UE, potrivit Conform estimarilor ale Consiliului International pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES).

De asemenea, cel putin 49 de specii de pasari marine capturate accidental sunt clasificate ca având grave probleme de conservare. Printre acestea se numara furtunarul de Baleare, furtunarul cenusiu, furtunarul estic si pescarusul lui Audouin, capturate accidental in pescuitul cu paragate din apele UE, precum si eiderul lui Steller, cufundarul cu gusa rosie, cufundarul polar, corcodelul de iarna si ferestrasul, capturate accidental in pescuitul cu plase fixe, in special in Marea Baltica.

Masurile de gestionare actuale destinate protejarii pasarilor marine sunt prevazute intr-o serie larga de acte legislative din domeniul pescuitului si al mediului, precum si intr-un numar de conventii si acorduri internationale.

Aceste masuri s-au dovedit insa in mare parte ineficiente in ceea ce priveste reducerea capturilor accidentale de pasari marine, cu exceptia unor cazuri izolate din ape indepartate, precum Antarctica si Insulele Falkland. In consecinta, Comisia considera ca este nevoie de mai multe actiuni pentru a solutiona aceasta problema.

Noi solutii pentru solutionarea capturilor accidentale

Astfel, Comisia Europeana a adoptat un Plan de actiune pentru solutionarea problemei capturilor accidentale de pasari marine in uneltele de pescuit. Noul Plan de actiune stabileste un cadru de gestionare pentru a reduce capturile accidentale de pasari marine la cel mai scazut nivel posibil din punct de vedere practic.

Accentul este pus pe pescuitul cu paragate si cu plase fixe, despre care se stie ca sunt responsabile pentru cele mai multe capturi accidentale de pasari marine, dar sunt acoperite si alte unelte de pescuit, precum traulele si plasele punga. Planul include o gama larga de elemente in cadrul a 30 de actiuni recomandate care reprezinta o combinatie de masuri obligatorii si neobligatorii. Normele se vor aplica navelor de pescuit ale UE in apele UE si in afara acestora, precum si navelor de pescuit din tari terte care opereaza in apele UE.

„Consideram Planul de actiune ca o platforma pentru prezentarea unei imagini clare si cuprinzatoare a situatiei actuale si a progreselor necesare in vederea asigurarii unei gestionari coerente si eficace a eforturilor de reducere la minimum a capturilor accidentale de pasari marine”, a declarat Maria Damanaki, comisar pentru afaceri maritime si pescuit.

Planul este intocmit in conformitate cu obiectivele si principiile reformei in curs a politicii comune in domeniul pescuitului (PCP), respectiv promoveaza gestionarea ecosistemica, ce presupune acoperirea tuturor componentelor ecosistemului, si propune o abordare regionalizata, „de jos in sus”, in cadrul careia statelor membre si partilor interesate li se acorda mai multa responsabilitate pentru punerea in aplicare a masurilor adecvate in vederea solutionarii problemelor din domeniul pescuitului.

Foto: en.paperblog.com, blogs.voanews.com

Cosmin Zaharia

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri