Fisuri la reactorul nuclear de la Kozlodui, din Bulgaria

Mai multe fisuri au fost descoperite la nivelul invelisului de protectie al reactorului centralei nucleare bulgare de la Kozlodui, dar nu a fost inregistrata nicio scurgere radioactiva, a anuntat astazi Agentia de reglementare in domeniul nuclear, citata de Mediafax.

"Au fost constatate defecte mecanice (fisuri) in partea superioara a invelisului de protectie", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Totusi nu a fost constatata nicio scurgere radioactiva in cursul exploatarii reactorului inainte ca acesta sa fie oprit pentru lucrarile de mentenanta care au inceput la 18 septembrie, se mai arata in comunicat. Toate sistemele de protectie vor fi verificate, iar o comisie va examina cauzele acestei fisuri.

Lucrarile de mentenanta la unul dintre cele doua reactoare de 1.000 de megawati ale centralei nucleare bulgare de la Kozlodui au intampinat "o problema" care risca sa provoace o "intarziere importanta" in repunerea in functiune a acestuia, prevazuta pentru 18 octombrie, a anuntat Ministerul Economiei si Energiei, fara a oferi detalii.

Ministrul Economiei si Energiei, Traicio Traikov, va merge astazi la Kozlodui, potrivit ministerului.

Directorul retelei nationale de distributie a energiei, Ivan Iotov, a declarat pentru agentia Focus ca problemele "sunt probabil legate de furnizarea pieselor de schimb".

Reactorul 6 al singurei centrale nucleare bulgare a fost oprit la 18 septembrie pentru o luna in scopul efectuarii unor "lucrari de reparatie, modernizare si profilaxie in cazul echipamentului, precum si pentru incarcarea combustibilului", potrivit centralei.

Iotov a precizat ca intarzierea ar putea provoca dificultati in furnizarea de energie in Bulgaria. El a afirmat, de asemenea, ca vor fi deblocate rezerve, lucrarile de mentenanta la centralele hidraulice vor fi scurtate, iar exporturile de energie catre Grecia si Macedonia vor fi reduse.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri