Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution (AGR), spune că angajatorii au acum, mai mult ca niciodată, datoria să le protejeze sănătatea angajaților prin asigurarea distanțării sociale în drumul spre și de la serviciu. Astfel, pentru că acest traseu nu este atât de lung în București, Fișer spune că mersul pe bicicletă este foarte potrivit, iar AGR are soluții personalizate pentru fiecare companie.
Bucureștenii au parte acum, în weekenduri, de o Capitală puțin altfel decât cea cu care erau obișnuiți: șapte zone au devenit pietonale, din 22 mai.
„Pentru a evita aglomerația în parcuri și pentru a încuraja mersul pe jos, plimbările în aer liber, amenajăm șapte zone de promenadă în centrul Bucureștiului, la sfârșit de săptămână. […] Pentru a încuraja atât mișcarea în aer liber cât și mijloacele de transport alternativ, am decis să instituim, în weekenduri, pe anumite artere din centrul orașului, zone pietonale, de promenadă, unde circulația mașinilor să fie interzisă”, a transmis primarul Gabriela Firea pe Facebook.
Măsura este de bun augur pentru că oamenii se vor simți mai în siguranță să meargă pe biciclete, inclusiv cei mai puțin experimentați, spune Raluca Fișer, președintele Green Revolution, asociație care desfășoară programe de bike sharing – I’Velo Relax, I’Velo Urban și I’Velo Corporate.
„Vor fi apoi mulți care vor încerca să meargă și în timpul săptămânii către serviciu și sperăm ca autoritatea să-i încurajeze, cum au făcut-o și cei din alte orașe. Să creeze infrastructura necesară, nu doar piste dedicate și locuri de parcare, dar și campanii de comunicare pentru toți participanții la trafic, astfel încât oamenii să se simtă mai în siguranță”, a mai spus aceasta.
Angajații au început să revină la birouri după relaxarea măsurilor față de Covid-19, însă Fișer subliniază că angajatorii au acum, mai mult decât înainte, datoria morală de a le proteja sănătatea prin asigurarea distanțării sociale și prin alegerea unor moduri sustenabile de transport, care să nu polueze aerul din oraș.
Soluții I’Velo pentru companii
Asociația Green Revolution (AGR), care desfășoară programe de bike sharing de 10 ani, vine în ajutorul companiilor care vor să facă o prioritate din sănătatea și siguranța angajaților.
I’Velo Urban este un sistem self-service de închiriere de biciclete și trotinete, cu 16 stații automatizate. Abonamentul I’Velo Urban le permite angajaților acces nelimitat la rețeaua de stații automatizate, iar la achiziționarea unui număr de minimum 200 de carduri este posibilă co-branduirea cardului. Abonamentul include și accesul la centrele I’Velo Relax din parcurile Regele Mihai I, Tineretului și IOR. Mai mult de atât, companiile pot achiziționa stații automatizate I’Velo Urban, care vor fi personalizate integral cu branding-ul firmelor.
I’Velo Corporate este un program care presupune construirea unei flote de biciclete, trotinete sau cargo-bike-uri care se pliază exact pe nevoile fiecărei companii.
„Analizăm întâi dacă ai nevoie de mountain bike-uri sau de city bike-uri sau de ce ți s-ar potrivi în funcție de angajați, de vârsta lor, de sexul lor. Apoi, după partea de consultanță, facem branding, aducem biciclete, le montăm și facem training. Tot noi facem regulat igienizare, dar și mentenanță. Există și serviciul de call center, dacă cineva pățește ceva cu bicicleta, o iau colegii mei și o aduc înapoi reparată. Plus că ne ocupăm de depozitarea bicicletelor pe timpul iernii, pentru că este un serviciu care se desfășoară pe durata întregului an”, explică Fișer.
Aceasta a subliniat că I’Velo Corporate se potrivește oricărui angajator care vrea să promoveze mersul pe bicicletă, indiferent particularități.
„Am avut situații cu angajați care nu știau să meargă cu bicicleta și i-am ajutat să învețe. Există angajați care au biciclete, dar angajatorilor le lipsesc infrastructura de parcare, de comunicare, de coordonare și noi putem să-i ajutăm. Putem chiar să facem campanii de comunicare și de schimbare de mentalitate, fie direct cu ei, prin workshop-uri, fie prin campaniile «Bike to work» – la care pot să adere sau prin «Bike Fest». E un serviciu complet, cu o abordare 360 de grade”, a mai spus aceasta.
Fișer a evidențiat că, în 10 ani de implementat programe de bike sharing, o singură bicicletă a fost furată din flotele companiilor și niciun accident nu a fost înregistrat în rândul angajaților care au folosit bicicletele.
Asociația Green Revolution deține licența exclusivă pentru certificarea „Cycle friendly Employer” (CFE) pentru teritoriul României. Aceasta este singura certificare europeană care atestă nivelul de implicare, promovare și evaluare a companiilor în susținerea bicicletei ca mijloc de transport alternativ în rândul angajaților. Ca parte componentă din certificare, Asociația acordă suport companiilor pentru formarea unui coordonator de transport care poate crea rute sigure pentru colegii săi sau îi poate însoți pe aceștia în drumul spre serviciu, pentru ca cei mai puțin experimentați să capete încredere în abilitățile lor de a merge pe bicicletă.
„Ca să știi să-ți conduci firma trebuie să știi să-ți conduci oamenii. Cu cât o să fie mai multe companii care vor adera la astfel de proiecte sau vor avea astfel de inițiative proprii, cu atât o să fie mai multă presiune pe autoritățile locale pentru prioritizarea transportului alternativ”, a transmis Fișer.
Companii partenere
Raiffeisen, Orange, NN, Ogilvy, MAE și Carrefour sunt câteva companii care au ales serviciul I’Velo Corporate.
„Ne-am alăturat acestui proiect pentru că mersul cu bicicleta reprezintă un stil de viață sănătos și echilibrat. Vrem ca angajații ING Bank să se bucure mai mult de drumul de acasă până la birou sau oriunde prin oraș”, a declarat Iosefina Frolu, Director Corporate Communication, ING Bank Romania.
„În plus, odată cu criza de sănătate, multinaționalele au venit spre noi pentru că și-au pus întrebarea cum să-și transporte în siguranță angajații. Drumul spre serviciu nu e atât de lung încât să nu poți să mergi cu bicicleta și așa păstrezi distanțarea socială”, a mai spus președinta AGR.