Firea lasă Capitala fără fonduri pentru reducerea poluării, tratarea deşeurilor şi piste de bicicletă

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară a fost aprobat, marţi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), urmând să fie tăiate fondurile de la proiectele care vizau reducerea poluării, inclusiv cofinanţarea programului LIFE al Uniunii Europene pentru proiecte privind soluţii anti-praf.

În total, vor fi tăiate fonduri de peste 53 de milioane de lei pentru investiţii în domenii unde deja Capitala este mult în urma standardelor europene în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, reducerea poluării, infrastructura pentru biciclete sau spaţiile verzi. Măsura vine după ce săptămâna trecută, primarul general Gabriela Firea transmitea de la Tokio, unde se afla într-o vizită de lucru, că PMB va colabora cu autorităţile din Tokyo pentru reducerea poluării generată de trafic.

Concret, în ceea ce priveşte domeniul reducerii şi controlului poluării, vor fi retraşi 24 de milioane de lei, de la proiecte privind soluţii anti-praf  fondurile vor fi reduse cu 2,3 milioane de lei. Proiectele privind soluţiile anti-praf fac parte din programul LIFE al UE.

Bicicliştii nu vor avea o infrastructură adecvată în următoarea perioadă, având în vedere că proiectele care vizau amenajarea de piste în zona centrală vor avea un minus de 12 milioane de lei.

PMB nu consideră important nici proiectul privind actualizarea registrului spaţiilor verzi, de unde taie 5,8 milioane de lei sau elaborarea documentaţiei tehnice pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie în cadrul proiectului Centura Verde a Capitalei (mai puţin cu 2,7 milioane de lei).

De asemenea, creditele bugetare prevăzute pentru colectarea, tratarea şi distrugerea deşeurilor se reduc cu 3,8 milioane de lei, ajungând la 1 milion de lei, în timp ce creditele de angajament vor creşte cu 5 milioane de lei.

În acest fel, va fi redus cu 2,7 milioane de lei bugetul alocat pentru achiziţia serviciilor de asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectului privind instalaţia de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor.

Pe lângă cei peste 53 de milioane de lei tăiaţi de la proiectele de mediu, se iau şi 62,1 milioane de lei din cei 67 de milioane de lei prevăzuţi în acest an pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pe un traseu de 31,6 kilometri. Se suplimentează, în schimb, cu 8,1 milioane de lei capitolul ordine publică, din care 7,8 milioane de lei vor fi folosiţi pentru maşini şi echipamente.

Şi tăierile de buget nu se opresc aici. Sume mai mici vor fi tăiate şi de la proiecte precum actualizarea planului de acţiune pentru diminuarea zgomotului, studiul de fezabilitate pentru sistemul informaţional pentru managementul calităţii aerului, studiul pentru tratarea deşeurilor periculoase (inclusiv medicale) şi revizuirea studiului privind gestionarea deşeurilor de construcţii.

Acesta este al doilea proiect de rectificare bugetară dezbătut de consilierii generali în doar două săptămâni. La şedinţa CGMB din 18 octombrie, rectificarea a fost respinsă prin voturile opoziţiei, PSD-ALDE fiind în minoritate prin lipsa unui consilier general PSD.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri