Deși Canada și Franța și-au făcut publice, recent, planurile de a renunța la cărbune, Finlanda ar putea deveni efectiv prima țară care renunță definitiv la energia provenită din arderea cărbunilor. Ministerul Economie din Finlanda a anunțat recent că țara va renunța la această sursă poluantă de energie în perioada 2020. Obiectivul final este acela de a-și neutraliza emisiile de carbon mai devreme de 2050.
În momentul de față, Finlanda își asigură din arderea cărbunilor 10% din consumul de energie electrică, iar din arderea altor combustibili fosili (gaze naturale – n.r.) 40% din consum. De asemenea, 27% din consum provine din arderea lemnului, care eliberează cantități mari de CO2 în atmosferă. Potrivit declarației reprezentanților ministerului economiei, țara dorește să-și majoreze producție de energei din surse regenerabile la 50%.
Peter Lund, președintele Grupului de Coordonare al Energiei al Consiliul Consultativ al Academiei Europene de Științe, angajamentul Finlandei aeset mult mai drastic decât cel al Franței, care lasă anumite „grade de libertate” pentru industria cărbunelui, sau al Canadei, care lasă loc de manevră folosirii cărbuneului atâta timp cât tehnologiile de captare a cabonului sunt folosite.
„Cu cât mai multe țări aderă la clubul „extincției cărbunelui, cu atât mai bine pentru climă. Ceilalți vor fi obligați să adere curentului”, a declarat Lund pentru New Scientist.
Parlamentul finlandez va începe dezbaterile pe noua strategie energetică pe 30 noiembrie.