Ministerul Mediului oferă finanțări de până la 10 milioane de lei pentru combaterea deșertificării

Ministerul Mediului oferă 10 milioane de lei anul acesta, prin Fondul de Ameliorare, pentru rezolvarea problemei terenurilor degradate, prin extinderea fondului forestier, dar și pentru combaterea deșertificării. Autoritățile locale și proprietarii privați din zonele afectate trebuie să facă solicitări pentru aceste fonduri.

„Am spus de mai multe ori: România are cel puțin 500.000 de hectare de terenuri degradate. Dacă toate acestea ar fi împădurite, am realiza cea mai mare extindere de fond forestier din ultimii 30 de ani. Însă, aici, în zona Olteniei, efectul împăduririi celor 100.000 de hectare ar decide viața a altor sute de mii de hectare și a zeci de mii de locuitori. Avem bani pentru asta: 10 milioane de lei doar anul acesta, prin Fondul de Ameliorare. Aștept o mobilizare a autorităților locale, dar și o determinare a proprietarilor privați din zonă. Toată lumea trebuie sa înțeleagă că nu mai e timp să amânăm nimic. Așteptăm cât mai multe solicitări de finanțare pentru stabilizarea solurilor nisipoase din Oltenia”,  a spus ministrul Mediului, Costel Alexe, într-o vizită de lucru în localitatea Mârșani, din județul Dolj, una dintre cele mai afectate zone de fenomenul deșertificării din Oltenia.

În prezent, 100.000 de hectare din județul Dolj sunt afectate de fenomenul deșertificării.

„Ministerul Mediului are toată deschiderea, are banii necesari și poate suporta investiția, doar că în lipsa terenurilor noi nu putem acționa. Trebuie ca fie persoanele private, fie primăriile să ne pună la dispoziție terenurile degradate pentru ca noi, autoritatea de mediu, să executăm aceste lucrări de împădurire. Nu putem intra abuziv și fără acordul proprietarilor pe o proprietate privată sau publică a altor instituții. Așadar, noi vrem să facem, iar ceea ce așteptăm este să ne fie puse la dispoziție terenurile”, a explicat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Alături de echipa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ministrul a inspectat perimetrul de ameliorare de 1.200 de hectare de la Mârșani, unde a fost plantată de la zero o pădure de 6 milioane de arbori, cu o investiție de aproape 24 de milioane de lei.

„Avem soluții prin care să ținem piept extinderii deșertului în Oltenia. Și trebuie să le aplicăm cât mai repede mai ales că 60% din locuitorii Olteniei lucrează în agricultură, iar 1.000 de ha de soluri fertile sunt înghițite anual de deșert. Pădurea Mârșani este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a făcut vreodată în România și, prin care, a fost încetinită extinderea deșertului de aici. Aceasta a fost finanțată integral de Ministerul Mediului și a fost implementată prin Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea. Însă, proiectul trebuie multiplicat. Altfel, în mai puțin de 50 de ani, întreaga Oltenie riscă sa fie acoperită de nisipuri”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tot în Dolj, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a investit 20 de milioane de lei și la Daneți, unde au fost împădurite de la zero 1.000 de hectare, și alte 1,2 milioane de lei au fost investiți la Ostroveni, unde au fost stabilizate 82 de hectare nisipoase.

De asemenea, în județul Olt au fost împădurite 610 hectare la: Urzica (280 hectare), Vădăstrița (50 hectare), Ștefan cel Mare (200 hectare), Dobrun (80 hectare).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri