Finanțarea sănătății solului – soluție pentru agricultura durabilă

Lideri politici, fermierii și activiștii de mediu vor creșterea urgentă a finanțărilor climatice pentru solul inteligent și cer Uniunii Europene să pună pe agenda de la Conferința ONU – COP29 din noiembrie, anul acesta, posibilitatea urgentării și creșterii la scară largă a investițiilor în agricultura durabilă.

Peste 873 de milioane de mici fermieri din întreaga lume se bazează pe solurile sănătoase, iar investiția în sănătatea solului este esențială pentru securitatea alimentară mondială, mai ales că se preconizează o creștere a cererii mondiale de alimente cu 60 % până în 2050.

În fiecare an, se pierd 24 de miliarde de tone de terenuri fertile, agravând insecuritatea alimentară, criza sinuciderii agricultorilor, îndatorarea și migrația climatică.

O analiză realizată de mișcarea Salvează Solul a arătat că, în cazul în care practicile agricole regenerative, inclusiv culturile de acoperire, pășunatul prin rotație, reducerea lucrărilor agricole și agrosilvicultura, sunt adoptate la nivel mondial, ar putea fi captate 27% din emisiile de carbon necesare pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 2°C.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură avertizează că 90 % din solul arabil ar putea fi degradat până în 2050.

Refacerea solurilor susține suplimentar ecosistemele, inclusiv prin prevenirea inundațiilor și a secetei, și contribuie la protejarea biodiversității și a resurselor de apă.

În prezent, 60-70% din solurile din Europa sunt în stare nesănătoasă, conform Comisiei Europene.

Perspectiva Uniunii Europene pentru Agricultură și Alimentație

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE al Comisiei Europene a concluzionat luna trecută că preocupările climatice și economice sunt esențiale pentru modelarea viitoarelor politici agricole.

Există un consens între membrii dialogului strategic cu privire la faptul că durabilitatea economică, de mediu și socială în sectorul agroalimentar se pot consolida reciproc, în special atunci când sunt susținute de măsuri politice coerente.

Se subliniază, de asemenea, rolul piețelor, al obiceiurilor alimentare și al inovării în promovarea durabilității.

Astfel, recomandările detaliate în raportul Dialogului strategic sunt structurate în cinci piloni:

  1. Colaborarea pentru un viitor durabil, rezilient și competitiv: necesitatea adaptării Politicii Agricole Comune (PAC) în contextul tranziției către sisteme alimentare mai durabile și mai competitive, importanța consolidării poziției agricultorilor în lanțul valoric alimentar, accesul la finanțare și rolul comerțului și al standardelor internaționale.
  2. Progresarea către sisteme agroalimentare durabile: sprijinirea și promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv în ceea ce privește creșterea animalelor. Sensibilizare cu privire la bunăstarea animalelor și pentru abilitarea consumatorilor de a alege diete durabile și echilibrate.
  3. Promovarea unei reziliențe transformative: în contextul creșterii riscurilor de mediu, climatice, geopolitice și economice, este subliniată necesitatea consolidării instrumentelor de gestionare a riscurilor și de gestionare a crizelor, precum și a unei mai bune conservări și gestionări a terenurilor agricole, a promovării unei agriculturi rezistente la apă și a dezvoltării unor abordări inovatoare în materie de ameliorare a plantelor.
  4. Construirea unui sector atractiv și divers: importanța reînnoirii generațiilor și a egalității de gen, precum și a zonelor rurale și a sistemelor agroalimentare dinamice, inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii.
  5. Îmbunătățirea accesului la cunoștințe și inovare și utilizarea acestora: trebuie facilitat accesul la cunoștințe și competențe, iar digitalizarea reprezintă o oportunitate.
Foto: Recolte, 16 mai 2014, ©CHS Inc
Foto: Recolte, 16 mai 2014, ©CHS Inc

Finanțările Climatice: Factor Decisiv pentru Micii Fermieri

Cu COP29 [Conferința ONU pentru schimbările climatice, n.red] la orizont, liderii și activiștii din întreaga lume își îndreaptă atenția către sprijinul micilor fermieri, care reprezintă un pilon fundamental în adoptarea practicilor regenerative.

Micii fermieri contribuie cu 30-34 % la producția mondială de alimente, dar ei pot accesa doar 0,8 % din totalul finanțărilor climatice, potrivit Climate Policy Initiative.

Atât experții, cât și agricultorii subliniază faptul că abordarea acestei disparități este urgentă, deoarece, de multe ori agricultorii nu pot trece la practici regenerative fără sprijin financiar.

Parlamentul European nou ales are oportunitatea de a se asigura că sănătatea solului este o piatră de temelie a „Green Deal” și a strategiei climatice a Europei”, spune Praveena Sridhar, Coordonator tehnic al mișcării Salvează Solul.

Cu COP29 la orizont, este timpul ca UE să se angajeze la finanțări climatice substanțiale care să sprijine micii fermieri să adopte practici agroecologice regenerative. Solurile sănătoase sunt esențiale nu numai pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, ci și pentru asigurarea securității alimentare și protejarea biodiversității.”

Apel la Acțiune pentru COP29

Unul dintre obiectivele majore ale Uniunii Europene la COP29 este să demonstreze angajamentul pentru sănătatea solului.

Cu peste 70% din solurile europene în stare nesănătoasă, un angajament financiar semnificativ ar putea schimba traiectoria crizei climatice și ar susține securitatea alimentară.

Solurile sănătoase nu sunt esențiale doar pentru atingerea obiectivelor climatice ale Europei, ci și pentru susținerea vieților a milioane de mici fermieri.

Dacă nu ne punem banii acolo unde ne este solul, ne vom zbate să combatem eficient criza climatică … Pentru a reface solul, finanțările climatice trebuie să fie direcționate în principal către micii fermieri, care se află în prima linie a refacerii solului și sunt subfinanțați în mod dramatic. În acest fel, putem îmbunătăți sănătatea solurilor la nivel mondial, putem contribui la protejarea și refacerea biodiversității, putem capta și stoca niveluri monumentale de carbon în soluri, putem consolida securitatea alimentară mondială și valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumăm cu toții. Acum este momentul să se producă această schimbare, mai ales că doar la o lună distanță va avea loc COP29.” – a transmis Dr. Paul Luu, Secretarul executiv al inițiativei 4per1000.

În fiecare an, pierderea a 24 de miliarde de tone de sol fertil agravează insecuritatea alimentară și migrația climatică.

Astfel, investițiile în regenerarea solurilor nu numai că sprijină securitatea alimentară, dar contribuie și la protejarea biodiversității și a resurselor de apă.

Forumul Mondial al Solurilor Vii din 2024, desfășurat recent în Franța, a lansat un apel pentru o creștere semnificativă a finanțărilor destinate micilor fermieri.

Într-o lume în care cererea globală de alimente este în continuă creștere, iar solurile se degradează rapid, această tranziție este mai urgentă ca niciodată.

Participanții la forum îndeamnă liderii COP29 să recunoască potențialul solurilor sănătoase ca soluție la criza climatică și să direcționeze finanțările climatice către măsuri care să sprijine regenerarea solurilor.

În fața crizei climatice, investițiile în solul sănătos devin o necesitate absolută.

Cu sprijinul financiar potrivit, micii fermieri pot deveni agenți ai schimbării, promovând o agricultură durabilă și contribuind la reducerea emisiilor de carbon.

COP29 reprezintă o oportunitate crucială pentru ca liderii mondiali să pună „banii acolo unde este solul” și să adopte soluții care să protejeze viitorul alimentației, mediului și al generațiilor viitoare.

*COP29 va avea loc în perioada 11 – 22 noiembrie 2024 în Baku, capitala Azerbaidjan.


#solinteligent #sanatateasolului #finantareclimatica #securitatealimentara #miciifermieri #agriculturaecologica #COP29 #regenerativefarming #agroecology #sustainableagriculture #soilrestoration #EU #calltoaction

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri